Студенти по медицина: Монополът на НЗОК е основният проблем в здравеопазването

OFFNews 17 май 2022 в 16:53 1177 0

Снимка Pixabay

Монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и липсата на мотивация за младите да работят в сферата са основните проблеми в здравеопазването според студенти от Медицинския университет в Пловдив. В интервю за БТА обучаващите се медицина, четвърти курс споделиха пропуските и представите си за бъдещето на медицинските грижи.

Според Ерай Шакир проблемите са много, но от тях изпъква най-вече наличието на монопол - по отношение на НЗОК и Българския лекарски съюз. Ако например отидете в един магазин и сте ограничени в избора си на стоки, ще купите това, което има, защото те за вас са от първа необходимост, без значение от качеството, обясни Шакир. По думите му има много европейски държави, които дават пример с няколко здравноосигурителни каси и здравеопазването е на високо ниво.

В различни лечебни заведения, здравни институции и асоциации се назначават на ръководни позиции много некомпетентни хора, смята Шакир. Според него подборът трябва да излъчва хора, които са запознати със сферата, в която ще работят, „за да има максимална ефективност от тях“.

Здравко Иванов извежда на преден план недостига на медицински кадри и недостатъчното финансиране на здравеопазването. Може би промяната от социалистическия към демократичния режим, промяната на приоритетните за държавата сектори, технологичното развитие и отварянето на границите са довели до такава диспропорция в положението у нас и другите страни в Европа, каза Иванов.

Като студент той смята, че трябва да се осигурят места за специализация в привлекателни локации, където студентите и младите лекари могат да се учат на най-новите въведения в медицината, „така че да са в крак със съвременните тенденции и да помагат по-ефективно на пациентите си“.

Омаловажават се превенцията и промоцията на здравето, коментира Виктория Карамилева. Според нея те биха донесли повече информираност на обществото за заболяванията и как хората могат да подобрят начина си на живот.

Катерина Михайлова посочи като проблем у нас и в цяла Европа липсата на медицински кадри и неравномерното им разпределение между отделните държави. Най-отчетливо това се вижда у нас и води до нисък интерес у младите към медицината, тъй като се увеличават работният товар и стресът за тези специалисти, каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!