Стрела се заби в окото на дете при игра с лък

Оперираха по спешност момичето в болница ''Александровска'' и предстоят нови интервенции - лекарите се надяват да спасят някаква зрителна функция

Александра Маркарян 17 юли 2023 в 15:35 3683 1

Проф. Оскар преглежда пострадалата Теодора

Снимка болница Александровска

Проф. Оскар преглежда пострадалата Теодора

15 юли, събота, Габрово. Деца си играят с лък и в един момент острието му полита към 12-годишната Теодора и се забива в окото ѝ. Момичето е докарано спешно в университетската болница "Александровска" в София в 23 часа вечерта. То е с разкъсно-контузна рана на очната ябълка с размер приблизително 11 милиметра, с неправилен ход по целия диаметър на роговицата и с пролабиране на вътреочни тъкани.

За историята ѝ и развоя на събитията разказа днес болницата.

Екипът на началника на клиниката проф. д-р Александър Оскар оперира Теодора, а целта на първичната хирургична обработка е първо да се възстанови херметичността на окото и да се предотврати вътреочна инфекция. Впослествие предстоят интервенции, за да се осигури максимална зрителна острота в зависимост от потенциала на окото. Детето повече няма да може да вижда с него така, както преди. Стремежът на лекарите е все пак да има някаква зрителна функция.

"Травмата е много сериозна - казва проф. Оскар. - от единия до другия край на роговицата, ирисът де факто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с операцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не издържат и изпускат. Това компрометира цялата хирургична интервенция.

На този етап първо трябва да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а впоследствие може би ще се наложи операция за смяна на лещата. 

"За щастие, задният очен сегмент не е засегнат - допълва проф. Оскар. - При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше единствено светлината. В хода на възстановяването след операцията се надяваме да започне да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се подобрява. Случаи като този са много показателни за това колко е важно да обръщаме внимание с какво играят децата ни и много да им обясняваме, че замерване с предмети в областта на главата и особено в зоната на очите са много опасни.“

Днес проф. Оскар се обърна с призив към родителите: "Бъдете внимателни какви играчки купувате на децата! Не позволявайте да си играят с остри предмети (включително прибори за хранене)! Всяка една, дори нелепа, травма в областта на главата крие сериозни рискове за зрението и здравето на децата".

Професорът благодари на колегите си -доц. Здравков, извършил хирургичната интервенция, и доц. Атанасова (анестезиолог), на д-р Росен Георгиев, приел детето в късните часове на събота вечерта, както и на целия екип, ангажирал се със своевременното и адекватно лечение на пострадалото момиче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Anton Donchev

17.07 2023 в 19:17

Сама ли се е забила тази стрела или друго дете умишлено е стреляло към лицето на момичето с опасен лък, купен от безотговорни родители?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика