Столичната Спешна помощ навърши 85 години

OFFNews 10 декември 2020 в 15:26 943 0

Днес се навършват 85 години от създаването на Спешна помощ-София. На 10.12.1935 г., с Указ на цар Борис III, е обособена българската Бърза помощ, която е и една от първите в Европа.

Най-старото звено за оказване на спешна медицинска помощ у нас е именно софийското. При създаването си то се е намирало на ул. „Бенковски“ до столичната пожарна команда.

В продължение на 85 години структурата, която е част от националната сигурност на България, е претърпявала трансформации и е преминавала през тежки изпитания. Сред най-големите е сегашната борба с COVID-19.

„Аз тук се чувствам сред свои, защото съм започнал работата си в Центъра за Спешна медицинска помощ в София-област. Благодаря ви за всичко, което правите. С ръка на сърцето мога да кажа, че вие сте спасителите на София, прекланям се пред вашия труд. Благодаря ви, че влагате енергия във всичко“, обърна се здравният министър Костадин Ангелов към служителите.

По повод днешния празник медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса от Спешна помощ - София получиха и подарък – книжка, която е написана и илюстрована от деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови