Столичната колегия на БЛС иска оставката на шефа на НЗОК

От Лекарския съюз предупредиха, че административния тормоз на Касата може да доведе до масови протести на медиците

OFFNews 15 юли 2021 в 16:04 1282 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) настоява за оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

В позиция на колегията се изразява възмущение от "арогантното изказване" на проф. Салчев, който в интервю за БНР е коментирал мнение на лекар и е попитал: „Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“

Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално. Опитите за административен тормоз от страна на Касата над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи.

От колегията подчертават, че е абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което допреди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редица неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение.

От СК на БЛС посочват, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения е било въпрос на оцеляване и те са получавали минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти.

Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега, Вие твърдите, че 11 229 200 лв са получени от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с Covid-19 пациенти, за които те са полагали грижи.
Вчерашното Ви поведение преля чашата на търпението ни и СЛК на БЛС настоява за Вашата оставка, пишат от организацията на столичните лекари.

От Българския лекарски съюз ес присъединиха към позицията на столичната колегия, припомняйки, че преди дни са излезли с позиция против административния тормоз на НЗОК. От съсловната организация предупредиха, че може да се стигне до масови протести на медици в цялата страна.

През изминалата трудна и тежка година БЛС многократно алармира за некоректното, арогантно и бюрократично отношение от страна на НЗОК. Позицията на столичните лекари само потвърждава казаното от УС на БЛС преди ден.  БЛС е категоричен: Съсловната организация стои зад интересите на българските лекари и ще отстоява техните права! Няма да се съгласим финансирането на лечебните заведения да бъде спряно, няма да се съгласим да бъдат връщани средства, дадени за оцеляването им! Подобно отношение към лечебните заведения може да доведе до масови протести на медици в цялата страна.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews