Столична община въвежда видео връзка с жестов преводач за глухите граждани

OFFNews 05 юли 2022 в 13:03 834 0

Столична община

Снимка Фейсбук/Столична община

Столична община, сграда

Столичната община (СО) въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани. Това е една от мерките, включени в Плана за действие по въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи граждани, съобщиха от СО.

Предстои Планът на бъде одобрен от Столичния общински съвет на заседанието си в четвъртък.

Глухите лица ще бъдат обслужвани на специално гише, обозначено с указателна табела и съответния знак и оборудвано с техническо средство за осъществяване на тристранна онлайн връзка при административното им обслужване.

Всяко глухо и сляпо-глухо лице има право да бъде придружено от преводач от Списъка на преводачите на българския жестов език или избран от него.

Предстои да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи и сляпо-глухи лица в работното време на администрацията.

До края на 2022 г. тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 г. ще започне въвежддането и във всички останали звена на общината, общински дружества, предприятия, общински културни институти и други.

Друга мярка в Плана за действие е създаването на рубрика, насочена и разпознаваема от глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Общината. В рубриката ще се публикуват видеоматериали на български жестов език по темите Транспорт, Социални услуги и Спортни дейности, които ще бъдат поетапно надграждани и актуализирани при необходимост.

Ще бъдат приети и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които, освен в писмен вид, ще бъдат достъпни и като видеоматериал на български жестов език.

Предстои да се организират и обучения, насочени към администрацията на Столичната община относно живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и основна информация за Закона за българския жестов език, което ще допринесе за осигуряване на възможност за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Планът за действие с мерки за въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи граждани е разработен от Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, в който участие взеха представители на глухата общност, избрани на конкурсен принцип, общински съветници, секретарят на Столична община, зам.-кметът по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", кметове на райони и експерти и се председателства от общинския съветник Анна Стойкова.

Участието на представители на глухата общност в Консултативния съвет беше важно условие и гарант както за правилното разбиране на Закона за българския жестов език, така и за неговото прилагане в частта „Административно обслужване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови