Столична община купува 20 дефибрилатора за болници и обществени места

OFFNews 23 февруари 2023 в 17:01 1222 0

СОС

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Столична община

Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на финансови средства за закупуването на 20 дефибрилатора, които да бъдат поставени в общински болници, места, където се събират много хора и метростанции с голям пътникопоток.

Вносители на доклада са Георги Георгиев, Малина Едрева, д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев, Милка Христова, Ирина Йорданова, Карлос Контрера, проф. Иво Петров.

14 броя автоматични външни дефибрилатора (АВД), снабдени със звукова и светлинна сигнализация при отваряне, както и указателни табели ще бъдат поставени на различни метростанции. Четири броя АВД са предназначени за "Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение - София "Св. Йоан Кръстител" ЕАД, "Втора многопрофилна болница за активно лечение - София" ЕАД, "Четвърта многопрофилна болница за активно лечение София" ЕАД и "Многопрофилна болница за активно лечение "Княгиня Клементина" - София" ЕАД. Два дефибрилатора ще бъдат поставени в Столичната библиотека и в Софийската градска художествена галерия.

Сърдечният арест, наричан още внезапна сърдечна смърт, е една от водещите причини за смърт в света, като в Европа вследствие на сърдечен арест загиват над 350 000 души годишно, пише в доклада до СОС. Всяка година в България най-малко 4000 души биват засегнати от сърдечен арест в извънболнични условия, а в тези случаи процентът на оцеляване е по-нисък от 10%, което означава, че тези инциденти, спорел броя на населението, ще са фатални за повече от 3000 човека годишно.

Оцеляването на жертвите на сърдечен арест зависи от сърдечно-белодробната реанимация (CPR), извършена от намиращите се наблизо свидетели и от тяхната подготвеност да извършват такава. Състоянието се изразява във внезапното спиране на сърцето в резултат на проблем в електрическата му дейност, като пострадалият загубва съзнание, няма пулс, диша затруднено или спира да диша. 80% от сърдечните арести настъпват извън болнично заведение, а шансът за спасяване намалява с 10% с всяка минута закъснение на дефибрилацията.

Ако пострадалият колабира и не бъдат предприети действия по дефибрилация до пристигането на екипа на спешната медицинска помощ, шансът за оцеляване е едва пет процента. Адекватна намеса, включваща ранна дефибрилация в рамките на три- четири минути може да увеличи възможността за оцеляване до повече от 50%, посочват вносителите на доклада.

От СОС припомнят, че през миналата година Съветът прие решение за закупуване на автоматични външни дефибрилатори, с което Столичната община постави началото на внедряването на АВД и осигуряването на възможност за извършване на ранна дефибрилация на обществени места в столицата.

Бяха закупени и монтирани четири АВД на ключови метростанции - "Сердика", "Стадион Васил Левски", "Орлов мост", "Национален дворец на културата", както и един за нуждите на дирекция "Аварийна помощ и превенция". Така Столичната община следва тенденциите, утвърдили се в други европейски градове, в които от години се внедряват и развиват програми за автоматична дефибрилация.

Наред с това, бяха проведени редица обучения от страна на фондация "Първите три минути", които са друга важна крачка - към повишаване на осведомеността и капацитета за реакция в случай на настъпил сърдечно-съдов инцидент от страна на гражданите. Осем обучения бяха проведени в Столичния инспекторат, като са обучени 48 служители, и четири обучения за общински съветници и администрацията на СОС. Бяха обучени и 50 служители на „Метрополитен" ЕАД. През 2023 г. се предвиждат още две обучения за 16 служители на „Център за градска мобилност" ЕАД. Сред преминалите обучението през 2022 г. са и 44 учители от столични училища, посочват от СОС.

Предвижда се и продължаване на обученията за първа помощ при сърдечен арест и работа с автоматичен дефибрилатор. По данни на "Метрополитен" ЕАД във връзка с предложението за поставяне на още АВД на метростанциите е необходимо да се организира обучение на още 108 души от персонала на дружеството. Такова обучение следва да преминат и служители от Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ, както и от Столичната библиотека и Софийската градска художествена галерия, информират от Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови