Столична болница с кампания за ендометриозата

OFFNews 24 февруари 2020 в 11:46 2507 0

Снимка Pixabay

За втора поредна година МБАЛ "Надежда" ще проведе мащабна информационна кампания за болестта ендометриоза.

През целия месец март ще се организират различни събития, които да фокусират вниманието на младите жени върху болката и наличието на други симптоми в тазовата област. Тези симптоми не само нарушават значително качеството на живот, но при забавено диагностициране могат да доведат до сериозни усложнения и невъзможност за забременяване.

Стартът е на 29 февруари, с уебинар, по време на който специалисти отговарят на зададени въпроси и коментират различните симптоми и форми на лечение. В този ден д-р Георги Стаменов ще даде старт и на специално видеопредизвикателство в социалните мрежи, с което ще ангажира голяма част от своите колеги в България и извън нея да подкрепят темата. 

В периода 10 – 31 март лечебното заведение ще провежда безплатни прегледи на жени със съмнение за ендометриоза в своя специализиран кабинет. Записването ще става с попълнен формуляр в уеб сайта на болницата.

Прегледите се осъществяват по инициатива на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве и инициативите в кампанията са в партньорство с нея.

На 28.03.2020 е своеобразната кулминация, чрез хепънинг в МБАЛ „Надежда“, от 10:00 до 12:00 часа. Това събитие ще е част от Worldwide Endomarch и всички останали събития, които традиционно се провеждат на тази дата в над 50 държави.

След края на хепънинга ще бъде организиран ендо-поход. 

Кампанията се реализира като част от глобалното движение за борба с еднометриозата Worldwide EndoMarch, в което болницата бе официално поканена да се присъедини като един от т. нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови