Стартъп компания ще разгадава тайните на оцелелите от нелечим рак

Cure 51 създава глобална база данни, за да открие механизмите, които са им позволили да "изиграят" коварната болест

OFFNews 20 март 2024 в 16:37 1037 0

рак

Снимка Getty Images

Карцином на белия дроб

Няколко хиляди души по света са преживели рак, смятан за нелечим. Стартъп компания ще анализира характеристиките на тези "изключителни" пациенти в опит да възпроизведе в голям мащаб механизмите, които са им позволили да "изиграят" прогнозите, предаде АФП.

На английски език те са известни като outliers ("външните") - хора, които по неизвестни причини поемат по напълно различна траектория от останалите, след като се сблъскат с болестта, обяснява Николас Воликов пред АФП.

Воликов - специалист в сферата на здравеопазването, е един от двамата предприемачи, които стоят зад лансирането преди три години на Cure 51 - стартъп, съоснован от световноизвестни онкологични центрове във Франция, Италия и Германия.

Сега те се готвят да съставят "първата глобална база данни за оцелели от рак", пише БТА.

Проучването обхваща пациенти, които са преживели с над 3 или 5 години трите най-опустошителни злокачествени заболявания: глиобластом - най-агресивният рак на мозъка, метастатичен аденокарцином на панкреаса и дребноклетъчен рак на белия дроб.

"Общото между всички тях е, че са много агресивни видове рак, които не са се възползвали от какъвто и да е реален терапевтичен напредък през последните 15 години", обяснява Воликов.

И все пак шепа хора - няколко десетки хиляди по света, оцеляват. Целта на проекта е да открие причината.

Досега всички проучвания се се основавали на пациенти от Северна Америка или Западна Европа. Обхватът на новото изследване ще бъде много по-широк. По думите на Воликов 50 центъра по света вече са готови да работят заедно, за да съберат данни за тези оцелели.

Базираната в Париж стартъп компания е идентифицирала общо 1300 души, чиито данни може да събере. Брой, който научните екипи считат за достатъчен, за да бъдат избегнати редица отклонения.

След като всички данни бъдат събрани, ще започне анализ на медицинските доклади, изображенията, туморните клетки и т.н., отбелязва главният изпълнителен директор на Cure 51. Ще бъдат взети под внимание и въпросници, включващи информация за начина на живот на пациентите, съня и храненето им, ролята на околните.

"В крайна сметка се надяваме да открием молекулярен признак, който да обясни изключителната преживяемост на тези пациенти", казва пред АФП Оливия льо Со, онколог от центъра "Лион-Берар" в Лион и ръководител на проекта.

"Тези анализи са възможни благодарение на най-скорошните постижения в молекулярното секвениране, които са по-прецизни и евтини", допълва Жан-Ив Бле, президент на Unicancer - свързана с проекта френска болнична мрежа, посветена на борбата с рака.

Изкуственият интелект ще се използва и за намиране на общи характеристики между пациентите, по-специално чрез сравняването им с тези на вече починали пациенти.

Крайната цел на Cure 51 е да направи възможно създаването на лекарства, които да имитират молекулярните характеристики на оцелелите пациенти, така че от тях да могат да се възползват възможно най-много хора.

След като научава за проекта, Ерве - учител от Изер, Франция, който не желае да назове фамилията си, доброволно се включва в проучването.

Ерве разказва, че е диагностициран с глиобластом - най-агресивната форма на рак на мозъка, преди 8 години на 40-годишна възраст. Още от самото начало той осъзнава, че положението е сериозно, но го възприема като война, в която трябва да победи. "Бях си забранил да умирам заради съпругата и децата ми", казва той.

Ерве претърпява операция за отстраняване на тумора, последвана от лъчетерапия и химиотерапия. Месеците минават, ядрено-магнитните резонанси неизменно показват едно и също - туморът не се е върнал.

"Мисля, че моят лекар беше първият, който се изненада от резултатите. При всяка среща виждах облекчението на лицето му", казва учителят.

Днес Ерве иска да бъде полезен: "Напълно осъзнавам, че имам изключителен късмет, и си помислих, че ако искам да дам своя принос, сега е моментът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!