Срокът на годност на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер бе удължен с 3 месеца

OFFNews 29 септември 2021 в 19:11 5624 2

Срокът на годност на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер Comirnaty е удължен от 6 на 9 месеца, става ясно от писмо на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев до Българския лекарски съюз.  

"Новият срок на годност се прилага за новопроизведени ваксини и за ваксини с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 г. до март 2022 г., ако са били спазени условията за съхранение при -90 градуса до -60 градуса", се казва в писмото.

Заради това д-р Кунчев призовава да се създаде "организация по информиране на всички временни имунизационни пунктове и общопрактикуващи лекари за настъпилата промяна, която следва да се прилага по следния начин за ваксини, съхранявани при посочения по-горе и в КХП температурен режим".

Новият срок на годност е бил отразен и в листовката на фирмата за продукта, ако се съхранява правилно, и става възможно след като на 10 септември срокът е бил одобрен в рамките на Европейския съюз.

От листовката става ясно, че размразени ваксини не бива да се замразяват отново. Срокът на годност при от -90 градуса до -60 градуса има срок от 9 месеца и неотворените флакони могат да се транспортират при -25 градуса до -15 градуса до две седмици, след което отново могат да се върнат на -90 и -60 градуса.

Размразеният флакон има годност до един месец при температура от 2 до 8 градуса, а за транспортиране може да се използва до 12 часа. При употреба неразпечатаният флакон може да се съхранява до 2 часа при до 30 градуса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови