Спряха метрото в квартал на Ухан, затвориха ресторанти и пазари заради COVID

OFFNews 27 юли 2022 в 09:17 1919 1

Китай

Снимка БТА архив

Град Ухан в Централен Китай временно затвори някои предприятия и обществения транспорт в район с близо един милион жители

Град Ухан в Централен Китай временно затвори някои предприятия и обществения транспорт в район с близо един милион жители, заради появата на няколко новозаразени с коронавирус, съобщиха Ройтерс и БТА. 

Властите в квартал Цзянся с над 900 000 жители, съобщиха, че днес в основните му градски зони се въвеждат тридневни ограничения, които включват забрана на големи обществени събития и на храненето в ресторанти, затваряне на публични места за развлечения, на селскостопански пазари и малки клиники. Спира се също движението на автобусите и метрото.

Властите призоваха жителите да не напускат района през тези три дни, а пътниците - да избягват да влизат в него. Заповедта беше издадена скоро след като местните власти в Цзянся заявиха снощи, че са открили два случая по време на редовните тестове и още два случая при преглеждането на хора, които са били в близък контакт със заразата. 

Китай, който вложи много усилия в политиката си за "динамичен нулев ковид", разчита на масови тестове, бързо ограничаване на бизнес дейностите и движението на хора, както и на строга карантина за заразените, за да не допусне разширяване на възникващите огнища.

Стратегията помогна на Ухан (където пандемията се появи за първи път) и други райони в страната да контролират броя на случаите, но строгите локдауни при избухването на големи огнища и страхът от възможно връщане на ограниченията при установяване на нови случаи навредиха сериозно на икономиката, подкопаха доверието на бизнеса и се отразиха негативно на желанието на хората да пътуват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието