Спреният планов прием на пациентите с редки болести трябва да отпадне, според проф. Търнев

OFFNews 03 февруари 2022 в 08:37 1207 0

Снимка Архив

Спреният планов прием на пациентите с редки трябва да отпадне, състоянието им се усложнява и може много да се влоши при забавена терапия.

Това заяви проф. Ивайло Търнев по БНР. Непрекъснато обясняваме на пациентите с редки болести, че трябва да се ваксинират, но за съжаление личните лекари им казват, че да се въздържат или да изчакат, допълни неврологът. 

Предпазването от коронавируса особено важи за хора с редица тежки невромускулни заболявания, като прогресивната мускулна дистрофия тип Дюшен, спинална мускулна атрофия, наследствената транстиритинова миелиодоза - всички тези пациенти често имат придружващи дихателни и сърдечни проблеми. И затова за тях е от изключителна важност да бъдат ваксинирани напълно. Защото постковид синдромите при тези хора често са много тежки и за съжаление вече 6 болни с редки болести починаха от COVID-19, като сред тях млади пациенти в добро състояние, но не ваксинирани, каза проф. Търнев. 

По думите му РНК ваксините са най-подходящи за пациентите с редки и редица неврологични заболявания като МС(множествена склероза) и други, защото има много по-малък риск от алергични реакции в сравнение, ако се постави векторна ваксина, а и ефективността от защита чрез РНК ваксините е много по-висока.

Няма редки болести, за които е противопоказно ваксинирането, категоричен бе проф. Търнев. Сериозни странични ефекти от приложените досега ваксини при хората с редки болести не сме наблюдавали, посочи изтъкният невролог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови