Специални лампи дезинфекцират въздуха в столичната хематологична болница

Уредите са закупени с дарение и могат да работят в присъствие на хора

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2020 в 13:48 2635 0

12 бактерицидни, рециркулиращи лампи за дезинфекция и обеззаразяване на въздуха в присъствие на хора работят в  Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Те са закупени с дарението от 10 хил. лв.от Фонд „Обединени срещу Ковид-19“ иницииран от Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, посолството на САЩ и Американската търговска камара. Средствата са по Проект за незабавна подкрепа за подпомагане на уязвими общности, засегнати от кризата с коронавируса в България.

Лампите са инсталирани в помещения с концентрация на пациенти като регистратури, коридори на отделения и приемни кабинети. Принципът им на работа е дезинфекция на въздуха, който преминава посредством вентилатори през вграден и затворен в корпуса UV излъчвател. Това прави възможно използването им в присъствието на хора, тъй като апаратът не пропуска ултравиолетови лъчи.

„При нас постъпват пациенти със силно занижен имунитет заради естеството на заболяванията и последващото им лечение с химиотерапия. Освен предприетите извънредни противоепидемични мерки в болницата, това е още една възможност за осигуряването на безопасна среда. Изключително сме благодарни за подкрепата, която е от съществено значение, не само за пациентите ни, но и за медицинския екип“, коментира директорът на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !