Специалисти от болница ''Надежда'' ще представят иновативни практики в лечението на ракови заболявания

OFFNews 16 юни 2021 в 13:14 5199 0

Девет водещи специалисти от болница "Надежда" ще представят иновативни практики в лечението на ракови  заболявания на Осмата годишна научна конференция на БАМО, посветена на постиженията в лекарственото лечение на солидните злокачествени тумори. Форумът ще се проведе от 18 до 20 юни в София. 

Поканените лектори са известни български и чуждестранни учени, работещи в областта на химиотерапията, лъчелечението, патоморфологичната диагностика, генетиката, репродуктивната медицина, пластично-възстановителната хирургия, сред които лекарите от клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“ начело с д-р Мила Петрова, д-р Георги Стаменов – ръководител на инвитро центъра на болница „Надежда“, както и доц. Роман Романски – ръководител на отделението по пластично-възстановителна хирургия.

Ще бъдат представени най-новите възможности за лекарствено лечение на пациентите със солидни тумори, промотирани на тазгодишната конференция на ASCO (Американската асоциация по клинична онкология) – най-големият и авторитетен конгрес по медицинска онкология в света.

Д-р Георги Стаменов ще презентира тесните взаимоотношения между пациентките с онкологични заболявания, които искат да съхранят яйцеклетки преди стартиране на противотуморното лекарствено лечение, проследяващите ги репродуктивни специалисти и медицинските онколози, а доц. Роман Романски ще разкаже за най-съвременните възможности на естетичната реконструктивна хирургия при карцином на гърдата, като ще представи и персоналния си опит в тази сфера.

В сесията за белодробен карцином проф. Иван Щерев от клиниката по медицинска онкология на „Надежда“ ще изнесе интересни резултати във връзка с приложението на имунотерапия при пациенти с метастатичен белодробен карцином и ще представи два потенциални маркера за отдиференциране на пациентите, които биха имали полза от това лечение.

Към момента данните показват, че едва 20-30% от пациентите с метастатичен белодробен карцином получават клинична полза от имунотерапията. Чрез установяването на нови предиктивни маркери групата на пациентите, които е вероятно да отговорят на терапията, ще може по-прецизно да бъде отграничена и в резултат всеки пациент да получи персонализирано лечение и грижа. Резултатите са плод на съвместната работа на водещи онколози от цялата страна.

В сесията за карцином на млечната жлеза презентации ще представят проф. Константа Тимчева, д-р Радостина Генчева и д-р Георги Жбантов от МБАЛ „Надежда“. Проф. Тимчева ще спре вниманието си на пациентките с тройно негативен карцином на гърдата – популация болни с лоша прогноза и сравнително малко възможности за лечение, като ще разгледа биологията на това заболяване, какви са терапевтичните възможности към момента, какви са бъдещите насоки и най-вече каква е ползата от приложението на имунотерапия.

В рамките на сесията за малигнен меланом презентации и клинични случаи ще изнесат д-р Теодора Караниколова и д-р Аника Иванова – лекари със солиден научен интерес и клиничен опит в лечението на този вид особено агресивно злокачествено заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша