Спешните медици: Незабавно отменете заповедта за разхлабване на мерките

Вината за лутането по болниците е на управляващите, които не осигуриха адекватни противоепидемични мерки и своевременна ваксинация на населението, считат от Асоциацията на работещите в спешната помощ

OFFNews Последна промяна на 31 март 2021 в 16:44 5145 0

Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021, защото считаме, че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти, апелират от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП).

Ето какво пишат в обръщението си от асоциацията:

"Министерство на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени/ръст с 679човека/,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ."

От НАРСМП подчертават, че не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

Вината за закъсненията на мобилните екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението, пишат от асоциацията.

Заповедта за отмяна на противоепидемичните мерки е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти, завършва обръщението, подписано от д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови