Спасиха седмаче с линейка и кувьоз от ''Капачки за бъдеще''

OFFNews 14 юни 2023 в 10:19 6560 0

парамедик

Снимка Фейсбук/Лазар Радков

парамедикът Цвятко Луджев и новороденото от Карлово

Дете, родено в седмия месец на път за болницата, е спасено, благодарение на неонаталната линейка и кувьоза, дарени от кампанията "Капачки за бъдеще". За случая разказа Лазар Радков, организатор на кампанията, във Фейсбук.

Преди два дни в болницата в Карлово получават сигнал от 112, че родилка е започнала раждане у дома, в седмия месец от бременността. От болницата веднага насочват линейка на адреса и звънят в Пловдив, да изпратят детската неонатална линейка на "Капачки за бъдеще".

''Когато видя хора като Лазар и Манол какво правят, си казвам, че и аз мога''

Екипът на карловската Спешна помощ вече е на адреса и откарва родилката към МБАЛ Карлово. Процесът на раждането обаче е толкова напреднал, че жената ражда още в линейката, а дежурният лекар веднага поема грижите по недоносеното бебенце.

В болницата медиците поемат бебето, поставят го в кувьоза, дарен преди няколко години от "Капачки за бъдеще" и започват опити да го стабилизират, тъй като при раждането мъничето не е изплакало.

Популярността задължава: Известни личности получиха признание за подкрепата на благотворителни каузи

Скоро пристига и неонаталната линейка от Пловдив. С помощта на парамедика Цвятко Луджев неонатоложката от Карлово - лекар с над 40 години опит, помогнала на над 19 000 бебенца - поставя бебето в транспортния кувьоз, слагат му специална кислородна маска за новородени.

Линейката отпътува за Пловдив и седмачето е докарано в стабилно състояние в УМБАЛ "Св. Георги", където специалистите неонатолози го поемат.

"Поредна успешна мисия за линейката на "Капачки за бъдеще" в Пловдив. Благодарим на всички всички замесени от Пловдив, Карлово и Пазарджик", казва Лазар Радков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика