Солта вдига захарта: Злоупотребата със солени храни увеличава риска от диабет тип 2

OFFNews 19 юни 2024 в 09:33 1692 1

сол

Снимка Pixabay

Сол

Хората, които не могат да устоят да не поръсват храната си със сол, може да увеличат шансовете си за диабет тип 2 с близо 40%, разкри изследване.

Злоупотребата с прекалено много сол не е опасно само за кръвното налягане - учените смятат, че то е свързано и с риска от развитие на диабет. Учените смятат, че добавянето на сол ви подтиква да ядете повече, което от своя страна води до затлъстяване и диабет тип 2, съобщи Mirror.

Понастоящем в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, повечето от които са от тип 2, а това е видът диабет, който може да се получи от неправилно хранене и прекалено мързелуване. Други 2,4 милиона британци може да се наредят на опашка, за да се присъединят към клуба на диабетиците, ако не внимават.

Няколко специалисти от университета "Тулейн" от другата страна на океана пресяват съкровищницата от данни на Биобанката на Обединеното кралство, като наблюдават 400 000 души в продължение на около 12 години и наблюдават как повече от 13 000 от тях попадат в капана на диабет тип 2.

В сравнение с тези, които почти никога не посягат към солницата, шансовете за диагностициране на "понякога", "обикновено" или "винаги" са скочили с 13%, 20% и със спиращите дъха 39%.

Д-р Лу Ци, който ръководи екипа в Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заяви: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че свалянето на солницата от масата може да помогне и за предотвратяване на диабет тип 2", пише БГНЕС.

Проучването свързва обичайния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-едро съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а по-скоро в това, че тя подтиква хората да консумират по-големи количества храна, които след това проправят пътя към затлъстяване и възпаления.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    19.06 2024 в 10:03

    То и от голямо количество вода, изпито наведнъж, можеш да умреш (имаше съобщения неотдавна), ама без вода не можеш изкара дълго.
    Рецептата е всичко с мярка, напр. със солта, при липса на която, както знаем, се мре.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16