Солариумът преди 30-годишна възраст увеличава риска от рак на кожата 6 пъти

В рамките на кампанията "Евромеланома 2022" на 18 май ще има безплатни дерматологични прегледи в цялата страна

OFFNews 12 май 2022 в 14:18 1088 0

Използването на солариум преди 30-годишна възраст води до шест пъти по-висок риск от развитие на рак на кожата, каза в Националния пресклуб на БТА дерматологът Валерия Матеева. По думите ѝ, в някои европейски държави е забранено използването на солариум преди навършването на 18-годишна възраст.

За 17-ти път в България ще се състои национална кампания за профилактика на кожата „Евромеланома 2022“, която тази година е под мотото "Не са важни годините, а UV дозата".

В кампанията ще се включат над двеста дерматолози от цялата страна, като списъците с участващите лекари ще се публикуват на интернет страниците на „Евромеланома“ и на Българското дерматологично дружество. Безплатните прегледи ще бъдат на 18 май. В предишните кампании са били прегледани над 20 хиляди пациенти, каза д-р Матеева.

Честотата на рак на кожата нараства, като с 50 на сто са се увеличили случаите през последните 10 години, посочи д-р Матеева. По думите ѝ, това се дължи както на подобрената диагностика, така и на глобалното затопляне, на продължителното пребиваване в екзотични дестинации, на застаряването на населението. По думите ѝ, прогнозата е, че до 2025 г. смъртността от меланом ще нарасне с над 20 на сто.

Ранната диагностика води до много по-добър шанс за пациента и до възможност за пълно излекуване. Мъжете по-често са засегнати от рак на кожата в сравнение с жените, каза още д-р Матеева. Натрупването на слънчево излагане на кожата през годините е бомба със закъснител, а кожата „отговаря“ със стареене и с доброкачествено или злокачествено образувание. По думите ѝ, всяко UV облъчване е вредно, а изгарянията на кожата в детска възраст са много рискови за поява на меланом през годините.

Бялата раса, хората с рижа коса, с лунички, със сини очи са рискова група за поява меланом, каза д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Александровската болница. По думите ѝ, риск от поява на заболяването има и сред хората с роднини, диагностицирани с меланом. Д-р Казанджиева съветва да се потърси лекарска помощ в случаите на нарастване и промяна в границите на бенките, на незарастваща рана, на червенина или оток около бенка, уплътняване на бенка, болка или поява на „възел“ в бенката.

Фотозащитните кремове трябва да защитават от А и B лъчите, да са водоустойчиви, включително и устойчиви на изпотяване, каза дерматологът доц. Румяна Янкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови