София се подготвя за взрив от Легионерска болест

OFFNews 25 февруари 2016 в 07:01 16643 5

София трябва да е готова за взрив от Легионерска болест. Това е животозастрашаваща пневмония, смъртността при която достига до 20 на сто. Заболяването може да бъде причинено от климатичните инсталации. 

В редица страни от Западна Европа, както и в Северна Америка и Австралия, подобни взривове избухват периодично, но в повечето от държавите има необходимата нормативна уредба за превенция и овладяване на кризите. У нас не, твърдят от Националния център за заразни и паразитни болести в писмо до шефа на здравната комисия в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.

От НЦЗПБ предлагат заедно със Столична община да кандидатстват пред регионалното министерство за финансиране по европрограмата за регионално развитие на пилотен превантивен проект. Заболяването е особено опасно за възрастните, хронично болните и хората с намален имунитет, чийто дял в обществото се увеличава ежегодно, обясняват от НЦЗПБ. Заболяването е предотвратимо, но е необходимо да има междуинституционална превантивна програма за безопасност на въздуха при експлоатацията на рискови обекти в градска среда, уточняват експертите. Във връзка с бързата промяна на архитектурния облик на София броят на високо рисковите за Легионерска болест водни охладителни кули нарасна сериозно, допълват от Центъра. 

Легионерската болест е инфекция на белите дробове, предизвиквана от бактерии от род Legionella. Заболяването е идентифицирано през 1976 г., на среща на Американския легион - от там идва и името на болестта и бактерията. Участниците в срещата са се разболели от бактерии, развивали се във вентилационната система на хотела. 

Бактериите са повсеместно разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и т.н. Инхалирането на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите, е основен източник на зараза. 

Заболяването започва няколко дни след заразяване, с висока температура, втрисане и мускулни болки, кашлица, главоболие, гадене, нарушаване на мисловните процеси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови