Смъртните случаи от COVID-19 намаляват почти навсякъде по света, отчете СЗО

Янка Петкова 09 юни 2022 в 11:31 930 0

Централа на СЗО

Снимка Getty Images

Централа на СЗО

Според седмичния доклад на Световната здравна организация броят на новите случаи на коронавирус и на смъртните случаи през изминалата седмица в световен мащаб е намалял навсякъде, с изключение на Близкия изток и Югоизточна Азия, предаде Асошиейтед прес.

В последната си седмична актуализация за пандемията здравната агенция на ООН заяви, че потвърдените случаи са намалели с 12% до над 3 милиона, а съобщените смъртни случаи са намалели с 22% до около 7600.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус определи продължаващия спад на ковид, чийто пик бе достигнат през януари, като "много окуражаваща тенденция". Но все пак предупреди, че пандемията още не е приключила и призова към предпазливост, въпреки че много страни се отказаха от строгите противоепидемични мерки започнаха да се опитват да живеят с вируса.

Тедрос отбеляза, че 18 месеца след началото на първите програми за масова имунизация срещу коронавирус в богатите страни, 68 държави все още не са достигнали нива от 40% ваксинирано население. Въпреки че вече има достатъчно ваксини, търсенето им е намаляло, каза той.

"Схващането, че пандемията е приключила, е разбираемо, но погрешно", каза ръководителят на СЗО. "Всеки момент може да се появи нов и още по-опасен вариант, а огромен брой хора остават незащитени."

В доклада на СЗО за пандемията се отбелязва, че броят на новите седмични случаи е нараснал с 19% в Близкия изток и се е увеличил с 1% в Югоизточна Азия, докато навсякъде другаде е намалял. Броят на смъртните случаи се е увеличил със 7 % в западната част на Тихия океан, а другаде по света е намалял през миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews