Случаите на ебола в Уганда се увеличават

OFFNews 23 септември 2022 в 09:39 955 0

огнище на ебола в Уганда

Снимка Getty Images

Представителят на здравните власти д-р Даяна Атуайн съобщи, че в централния район на страната Мубенде е регистриран смъртен случай

Шест нови случая на ебола бяха регистрирани в Уганда, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Световната здравна организация.

Новината дойде след информация за първа жертва на това заболяване от три години насам, съобщена по-рано през седмицата.

Идентифицирани са 43 контактни лица на болните. За 10 души има подозрения, че са заразени с вируса и сега са в болница в Муденбе. Случаите са в район на 150 километра от столицата Кампала, в централната част на страната.

Ебола е изключително заразна болест. В началния период заразеният отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии). След известен период заразяването може да стане дори с допир до кожата на болния.

Срещу ебола вече има открита ваксина от 2019 г. Все още обаче не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. 

До момента яма документирано разпространение по въздушен път в естествена среда. Смята се, че плодоядните прилепи са естествен носител и могат да разпространяват вируса, без да развиват болестта. 

Симптомите обикновено започват с внезапен, подобен на грип стадий, умора, повишена температура, болка в мускулите и ставите, главоболие и възпалено гърло. Тези симптоми често са последвани от повръщане, диария и болки в корема. След това може да настъпят затруднено дишане и болка в гърдите, придружени от отичане, главоболие и объркване. При около половината от случаите може да се появи обрив. В някои случаи може да има вътрешно и външно кървене.

Лечението е симптоматично.

Възстановяването започва между 7 и 14 дни след началото на симптомите. Получаването на кървене често е показател за евентуален неблагоприятен изход от заболяването, а загубата на кръв може да причини смърт. Оцелелите често след това страдат от хронична мускулна и ставна болка, възпаление на черния дроб и намален слух, наред с други проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови