Случаи на миокардити при млади мъже след РНК ваксина в САЩ

OFFNews 11 юни 2021 в 09:25 2077 0

Снимка Pixabay

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати ще се събере извънредно на среща, за да обсъди редки, но по-чести от очакваното случаи на сърдечни възпаления при хората ваксинирани с РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, пише Си Би Ес.

До момента на територията на Щатите са регистрирани 226 случая на миокардит и перикардит след имунизация. По-голямата част от пациентите са се възстановили напълно, но 41 от тях все още имат симптоми на възпалението, 15 души са в болница, а трима се намират в интензивни отделения.

Според доклада на Центъра тези случаи представляват много малка пропорция от почти 130-те милиона американци, които са напълно ваксинирани с двата препарата.

Случаите на миокардит и перикардит са наблюдавани най-вече при млади мъже от 16 до 24-годишна възраст

„Това са предварителни данни, вероятно не всички тези случаи ще се окажат истински миокардити и перикардити“, коментира д-р Том Шимабукуро от Центъра.

По думите му данните съвпадат с наблюденията в Израел като честота. Там бяха докладвани 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани. Най-честите нежелани реакции са при млади мъже - между 16 и 19 години.

Случаите на миокардит и перикардит бяха докладвани пред Центъра дни след като стана ясно, че ваксината на Pfizer/BioNTech е одобрена за поставяне на деца от 12 години нагоре. От компанията обявиха, че вече стартират клинични изпитвания на препарата си от шестмесечна възраст нагоре, като се надяват данните да бъдат готови до октомври.

Очаква се клиничните изпитвания на ваксината при деца от 2-годишна възраст нагоре да приключат още до септември, но одобрението на препарата вероятно ще отнеме по-дълго време. При малките деца са нужни повече данни след поставянето на ваксината, за да се направи оценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови