Откриха връзка между ваксината на Pfizer/BioNTech и случаи на миокардит при млади мъже

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани

OFFNews 02 юни 2021 в 12:14 6119 0

Израелското здравно министерство обяви, че е установило, че малкият брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech в страната, вероятно е свързан с тяхната ваксинация, съобщава Ройтерс.

От своя страна от Pfizer заявиха, че не е наблюдавана по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общото население.

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора, заяви здравното министерство, разкривайки резултатите от проучване, което беше възложено, за да се разгледа въпроса.

Повечето пациенти, които са преживели възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болница и 95% от случаите са класифицирани като леки, според това проучване, което е проведено от три експертни екипа, съобщава израелското министерство.

Проучването установи, че "има вероятна връзка между получаването на втората доза на ваксината на Pfizer и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години", се казва още в изявление.

Според констатациите такава връзка се наблюдава повече при мъжете на възраст между 16 и 19 години, отколкото в други възрастови групи.

В своя изявление компанията Pfizer посочи, че е наясно с израелските наблюдения на миокардита, отбелязвайки, че не е установена причинно-следствена връзка с нейната ваксина.

Нежеланите събития се преразглеждат задълбочено и Pfizer се среща редовно с отдела за безопасност на ваксините на Министерството на здравеопазването на Израел, за да прегледа данните, посочват още от фармацевтичната компания.

Междувременно Израел спря взимането на решение относно допустимостта за прилагане на тази ваксина на юноши на възраст между 12 и 15 години в очакване на доклада на Министерството на здравеопазването. Паралелно с публикуването на тези констатации обаче, министерска комисия одобри ваксинирането на подрастващите, каза висш израелски служител, цитиран от Ройтерс.

"Комитетът даде зелена светлина за ваксиниране на деца от 12 до 15 години и това ще бъде възможно от следващата седмица", посочи за Радио 103 FM Нахман Аш, координатор на израелския пандемичен отговор, като допълни, че "ефикасността на ваксината надвишава рисковете".

През миналия месец консултативна група към Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) препоръча по-нататъшно проучване на възможността за връзка между миокардита и иРНК ваксините (mRNA), които включват тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna.

Системите за мониторинг на CDC не са открили повече подобни случаи, отколкото би се очаквало сред общото население, но консултативната група заяви, че нейните членове смятат, че доставчиците на здравни услуги трябва да бъдат информирани за съобщения за "потенциално неблагоприятно събитие".

Трябва да се има предвид, че Израел е световен лидер в разпространението на ваксини.

С едва 340 активни случая в цялата страна COVID-19 израелската икономиката се отвори напълно, въпреки че остават ограниченията за входящия туризъм.

Около 55% от населението на Израел вече е ваксинирано. От вторник бяха премахнати ограниченията за социално дистанциране и необходимостта от специални зелени пропуски за ваксинация, за да влязат в определени ресторанти и заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!