Словакия купи 2 милиона дози Спутник V, първата партида пристигна

OFFNews 01 март 2021 в 20:37 2372 0

Словашкият премиер Игор Матович

Словакия купи от Русия 2 милиона дози от ваксината срещу КОВИД-19 Спутник V. Първата партида от 200 хиляди дози пристигна днес, предадоха световните агенции.

Словашкият премиер Игор Матович посрещна пратката, която пристигна с военнотранспортен самолет на летището на източния град Кошице. Матович каза, че се очаква половината дози, 1 милион, да бъдат доставени в Словакия през този и другия месец.

Поставянето на ваксините ще започне през следващите две седмици и ще бъде на доброволна основа, заявиха представители на словашкото правителство, цитирани от Ройтерс.
Словашкият премиер изрази очакване темпото на ваксинацията в страната му да се увеличи с около 40 процента.

След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила Спутник V. Руската ваксина срещу КОВИД-19 не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Вчера чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че страната му също може да започне да използва Спутник V и без одобрение от здравния регулатор на ЕС. Чехия е с най-голям брой новозаразени с коронавирус на глава от населението в света през последната седмица, отбелязва Ройтерс.
На фона на рязкото влошаване на епидемичната обстановка в Словакия, ограничителните мерки ще бъдат затегнати от сряда, съобщиха по-рано властите. Страната е с най-висока смъртност от КОВИД-19 в света през последната седмица, отбелязва Ройтерс.

Досега в Словакия, с население от 5,5 милиона души, са били регистрирани близо 309 хиляди заразени с новия коронавирус. 7270 човека са починали.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада