Сливат две болници в Национален комплексен център по онкология

OFFNews 24 ноември 2023 в 10:47 1285 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Министър Хинков участва в обществен форум, на който се обсъжда Националният план за борба с рака, предаде БТА.

Административно ще бъде сливането на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, но това се оказа доста труден процес, каза още той. Хинков припомни, че е заварил доста фрагментирана здравна система.

Сега усилията ни са насочени да обединим различни структури и лечебни заведения в по-големи, за да имаме по-голяма ефективност, допълни министърът. В бъдещия Национален комплексен център по онкология ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен.

Основната ни задача е да преодолеем фрагментацията на медицинските услуги и да обвържем ранното откриване с лечението и проследяването на ефекта от лечението, посочи още той. Влагаме много средства за най-съвременните медикаменти, предназначени за лечение на онкологични заболявания, но проблемът е, че ранното откриване все още не е на достатъчно ниво, тъй като това касае и мрежата на общопрактикуващите лекари, и мрежата на комплексните онкологични центрове, касае нагласата на гражданите да ходят на профилактични прегледи, добави министър Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!