След повече от 30 г.: първи случай на полиомиелит в Израел

OFFNews 07 март 2022 в 14:13 5393 0

Снимка Pixabay

За първи път от 33 години в Израел е установен случай на полиомиелит. През 1989 г., благодарение на задължителната имунизация, болестта в страната беше победена, съобщава The Jerusalem Post.

Полиомиелитът е диагностициран при четиригодишно дете, което е пристигнало в Йерусалим от Малави. В африканската страна все още има огнище на болестта, макар че през 2020 г. местните здравни власти обявиха 95% имунизационно покритие.

Детето не е било ваксинирано срещу животозастрашаващото заболяване, съобщи здравното министерство в неделя.

Регионалната здравна администрация в Йерусалим започна епидемиологично разследване и е в контакт с детето и семейството му. Пациентът изглежда е бил заразен с щам, който е претърпял промяна и може да причини заболяване при тези, които не са ваксинирани. Според специалистите има опасност детето да остане парализирано на 50%

Здравното министерство призова хората, които все още не са имунизирани, да го направят.

В пробите от отпадъчни води в района са открити индикации за вируса, въпреки че това се е случвало в миналото, без да се съобщава за инфекции.

Случаят в Йерусалим е регистриран, след като в Малави бе съобщено за огнище на вируса. Щамът, открит там, е изолиран и в Пакистан, който все още е ендемичен район. Подобна е ситуацията с разпространението на вируса и в Афганистан.

„Възраждането на дивия полиовирус в Малави е причина за сериозно безпокойство“, каза в изявление Рудолф Швенк, ръководител на детската агенция на ООН УНИЦЕФ. „Ваксинацията е единственият начин да се предпазят децата на Малави от тази осакатяваща болест, която е силно заразна", посочи той.

Полиомиелитът е силно инфекциозно заболяване, което предизвиква възпаление на нервната система и може да причини пълна парализа в рамките на часове. Въпреки че няма лечение, то може да бъде предотвратено с ваксина.  

Ваксината срещу полиомиелит у нас е включена националния имунизационен календар като задължителна. Прилага се от втори, трети и четвърти месец в състава на многокомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б.

Реимунизации има на 16-ия месец и на 6 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !