След масовото тестване Словакия разхлабва мерките

OFFNews 14 ноември 2020 в 13:44 4604 0

Снимка sme.sk

Словакия ще отвори за посещение от понеделник театрите, кината и църквите, но на половината от капацитета им, и ще позволи на фитнес залите и басейните да работят за ограничен брой посетители, след като започна смекчаване на ограниченията, свързани с коронавируса, заяви премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Хокейното и футболното първенство в Словакия също ще бъдат подновени, но без публика, написа днес Матович във Фейсбук. Страната с 5,5 милиона жители е сред първите облекчили ограниченията, след като втората вълна на пандемията удари Европа.

Наред със строгите ограничения, властите се опитаха да овладеят пандемията чрез масово тестване, което официални представители определиха като успешно.
Матович каза, че масовото тестване с антигенни тестове, които са по-бързи от стандартните Пи Си Ар тестове, но не толкова точни, е помогнало да се намали процентът на заразените с повече от половина.

Словакия регистрира общо 83 796 заразени с коронавирус чрез стандартни тестове от началото на пандемията, включително 2024 нови случая вчера. Това е понижение спрямо денонощния ръст от повече от 3000 новозаразени в края на октомври.

Общият брой на починалите от Ковид-19 в страната е 491, което нищожно малко спрямо други страни в Западна Европа и почти 12 пъти по-малко, отколкото в съседна Чехия, която регистрира най-високия показател на заразени и починали от Ковид-19 на глава от населението в Европа през последните седмици

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови