Словакия тества две трети от населението си, останалите няма да могат да се придвижват свободно

OFFNews 02 ноември 2020 в 21:08 4345 1

Снимка sme.sk

Над 3,6 милиона граждани на Словакия - около две трети от населението - са се включили в националната кампания с антигенни тестове, състояла се през последните няколко уикенда. Положителна проба са дали малко над 1 процент от тях, съобщи днес словашкият министър-председател Игор Матович.

По думите му на доброволно тестване са се подложили 3 625 332 словаци. Положителни са били резултатите на 38 359 от тях, което е 1,06 на сто от всички тествани.

"Силно се надявам, че това решение ще подейства в Словакия, при условие че хората, получили сертификат за отрицателен резултат, ще продължат да се държат отговорно", каза Матович. Той добави, че хората с положителна проба и членовете на техните домакинства ще бъдат поставени под карантина.

Кампанията бе проведена с усилията на близо 40 500 медици, военни, чиновници и доброволци. Антигенните тестове, който дават резултат в срок от 15 до 30 минути, са по-ненадеждни в сравнение със стандартните PCR тестове, отбелязва Ройтерс.

От днес придвижването из Словакия е възможно само за хората, които притежават удостоверение за отрицателен тест с дата не по-късно от 29 октомври. Това ограничение ще е в сила до 9 ноември. Отказалите да са подложат на тестване, което бе афиширано като доброволно, трябва да останат в домашна самоизолация и имат право да излизат навън само за купуване на неща от първа необходимост и посещение при лекар, посочва ТАСС.

По данни на здравните власти от началото на епидемията в 5,5-милионната страна досега са били установени 61 829 случая на коронавирус. 219 от тях са приключили със смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Андрешко

02.11 2020 в 21:41

И кво? Нали се оказа, че ако си на 1-2 ден, супер-мега теста не те лови, демек - след това може да заразяваш спокойно.
ДА слагат по една синя звезда на неминалите теста и да връщат концлагерите.