След десетилетия чакане: започва строителството на българска детска болница. Но не в София, в Бургас

Европейската инвестиционна банка днес даде зелена светлина за заем в размер на 12,8 милиона евро за проекта

Александра Маркарян 14 септември 2023 в 15:00 22235 5

Бургас

Снимка БНР

Бургас

След десетилетия чакане, спорове и замеряне с обвинения България ще има детска болница. Но тя няма да бъде построена в София. Ще бъде в Бургас и финансирането за това вече е осигурено.

Днес Европейската инвестиционна банка подписа споразумение за заем от 12,8 милиона евро с общината в черноморския ни град. Сумата е съфинансиране, информират от ЕИБ. Това е първият проект за детска болница в България, който получава консултантска и финансова подкрепа от ЕИБ, допълват оттам. Сградата ще разполага с модерни помещения с нулеви вредни емисии.

Новата болница ще осигури качествени здравни грижи за повече от 220 хил. деца от Югоизточна България. Тя ще въведе нов водел за обслужване на пациенти и ще подпомогне университетските изследвания.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21. век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти, пишат от ЕИБ.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, заемът ще бъде отпуснат със седемгодишен гратисен период.

„Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот - заяви вицепрезидентът на ЕИБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. - Радвам, че с наша подкрепа град Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания“.

Сградата ще е 8-етажна. Тя ще разполага със 123 легла. Още 10 са предвидени за педиатричното интензивно отделение.

Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал.

Тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания - без при това да се налага да пътуват до София или извън страната" - заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Международен екип от експерти на ЕИБ и външни експерти предостави на община Бургас цялостно предпроектно проучване, включващо функционално планиране и предварителен архитектурен проект на болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти, съдейства при подготовката на тръжна документация за строителството и оборудването, и подкрепи плановете ѝ да получи достъп до безвъзмездно финансиране от ЕС.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

“С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този изключително важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ - до които ще имаме достъп след подписването на договора днес – ще можем спокойно да работим и по строителството", заяви Николов.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията на Европейския съюз за дългосрочно финансиране, чиито акционери са държавите членки. Тя финансира обосновани инвестиции, които допринасят за постигане на целите в политиката на ЕС. ЕИБ работи с България от 1992 г.. Подкрепили сме инвестиционни проекти на стойност над 6 млрд. евро за преодоляване на неравенството в развитието на регионите и за укрепване на икономическата конкурентоспособност. Наред с това нашата консултантска подкрепа съдейства за изпълнението на проекти в цяла България в областта на транспорта, водите, здравеопазването и околната среда.

Община Бургас е четвъртата по големина община в България, а град Бургас е най-големият град в Югоизточна България. Обграден от три езера и Черно море, този бързо развиващ се град изпълнява ролята на търговски и транспортен център в страната. Бургас е важен център на морския туризъм с множество съоръжения и транспортни връзки към курортите по Южното Черноморие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

15.09 2023 в 11:37

Чета и ми идва да се пръсна от яд!

При тази тотална демографска криза да нямаме толкова десетилетия специализирана детска болница, това е кошмар...

И шамар за всички нас!

1066

4

alcom4

15.09 2023 в 07:02

Не се правят детски болници,защото в България има сили ,които имат желание ,да сме зле,в обществото ни вечно да има дрязги и негативни настроения.Те искат да сме бедни и пропаднали. ..разделени помежду си и. спънат и в битови проблеми.Като резултат да бъдем подчинени на друга страна дето има имперски апетити към нас.Нейните местни агенти действат много активно .

22548

3

dolivo

14.09 2023 в 21:19

Ще ги привлекат с апартаменчи на Слънчака

1236

2

БотоксПутю

14.09 2023 в 20:01

За болницата добре, но педиатри за нея откъде? Знаем, че педиатър не е предпочитана специалност по финансови причини. Ии ще внасяме от другаде като обслужващия персонал по морето?

4642

1

ctef

14.09 2023 в 16:39

А в София на територията на Медицинска академия стоят и се рушат повече от 30 години пострени вече сгради.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки