Сладките напитки и плодовите сокове може да увеличат риска от рак

OFFNews 12 юли 2019 в 16:11 2684 0

Снимка Pixabay

Пиенето на сладки безалкохолни напитки и плодови сокове увеличава риска от рак. Резултати от мащабно проучване на френски учени, публикувано в British Medical Journal, предполага, че ограничаването на консумацията им ще намали случаите на онкологични заболявания.

През последните десетилетия консумацията на сладки напитки рязко се е покачила. С това се свързва и нарастването на случаите на затлъстяване, което само по себе си увеличава риска от развитие на онкологично заболяване.

В хода на изследването учените са анализирали данните на над 101 хиляди французи (21% мъже и 79% жени), оценявайки нивото на потребление на сладки напитки. Те са били наблюдавани в продължение на 9 години, в периода 2009-2018 г., за да се прецени рискът от поява на онкологично заболяване и по-конкретно – рак на гърдата, рак на дебелото черво и простатата.

Учените взели под внимание и други рискови фактори - възраст, пол, наследственост, тютюнопушене, ниво на физическа активност. Резултатите показали, че консумацията на 100 мл сладки напитки дневно повишава общия риск от развитие на рак с 18% и конкретно на рака на гърдата с 22%.

Участниците в проучването били разделени на две групи – едните консумирали сок, другите сладки безалкохолни напитки. Установило се, че и в двете групи рискът от рак е еднакво висок.

Най-значимият момент в това изследване според учените е потвърждението, че натуралните плодови сокове могат да бъдат толкова вредни, колкото и сладките безалкохолни напитки. Макар че плодовият сок съдържа повече витамини и хранителни вещества, той често има не по-малко захар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови