Симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват, може да се разболеем едновременно от двата вируса

OFFNews 16 декември 2021 в 08:34 3611 0

Снимка БТА/Христо Касабов, архив

Регистрираният у нас грипен щам припокрива симптомите на COVID-19, което силно ще затрудни диагностицирането му, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв. Възможно е също така грипната вълна да съвпадне с новия пик на коронавируса в началото на следващата година.

Първи случай на щама "Камбоджа" бе изолиран у нас на 14 декември.

Той е добре познат в Европа, но не толкова у нас. Включен е в наличните у нас противогрипни ваксини. Те не трябва да се поставят едновременно с тези срещу COVID-19, през 14 дни.

Характерни симптоми на "Камбоджа" са отпадналост, температура, кашлица и хрема. "Ако има нещо най-характерно, то е много бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е само няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни”, каза доц. Кунчев.

"Очакваме грипната вълна да е по-силна, отколкото миналата година, но все пак по-слаба от обикновено, тъй като има достатъчно противоепидемични мерки в ход”, коментира пък  проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Възможно е човек да се зарази едновременно от двата вируса - грип и Омикрон. „Всяка една вирусна инфекция потиска имунитета и след това наблюдаваме бактериални инфекции. В случая обаче можем да наблюдаваме и вирусни, като те ще протичат по-тежко”, каза Христова.

За да преминем по-леко и през двете вълни главният държавен здравен инспектор ще настоява зелените сертификати да останат. „Нещо повече - трябва да разширим полето на действие на зеления сертификат. Той трябва да стане задължителен за цялата държавна система. Това трябва да бъде добрият пример”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови