Симидчиев: Здравното министерство остава за 'Демократична България'

OFFNews 26 февруари 2024 в 12:09 2776 3

Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС

Александър Симидчиев

Политическа промяна в здравното министерство няма да има след ротацията, доколкото чувам, то ще остане в обсега на „Демократична България“. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" д-р Александър Симидчиев по БНТ.

Сегашният министър Христо Хинков първи обяви, че няма да е шеф на МЗ след ротацията.

В коментар за забавените ТЕЛК решения той обясни, че причината е в дадената възможност за преосвидетелстване с включване на много повече диагнози и опцията за преоценка. 

По думите му при новата организация на дейността на ТЕЛК не е възможно да се получи решение с пожизнен срок, ако то е издадено на базата на повече от една диагноза, тъй като се допуска, че е възможно да има динамика в хода на някои от тези заболявания и това да повлияе на общата оценка.

„Обикновено след промени системата се отпушва след около 6-8 месеца. Промените бяха направени с постановление на Министерски съвет. Това, което можеше да се направи по-добре, е да има обратна връзка от трудово-експертните лекарски комисии“, отбеляза той и допълни, че слабости е имало и в информационната кампания.

Според него недостигът на лекари за работа в ТЕЛК се дължи на административния характер на тази дейност и с това, че голяма част от комисиите са попълнени с лекари в пенсионна възраст.

Депутатът коментира и изслушването по случая "Даная". „Доверието в системата е много силно разклатено, не заради конкретно един случай“, каза той и обясни, че всяка от страните, които са били изслушани в здравната комисия е имала своите аргументи. Симидчиев припомни, че и в момента текат проверки в спешната болница. 

По повод установеното от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Министерството на здравеопазването нарушение в предписването и отпускането на медикамента "Новосевън", той заяви, че НЗОК е променила процедура, която е била част от проблема. С тази стъпка в бъдеще ще е невъзможно да се допусне подобно нарушение, категоричен бе депутатът.

По казуса "Лозенец" Симидчиев отбеляза, че в болницата има напрежение от години, а досега направените проверки са установили дребни нарушения. той подчерта, че причина за непрекъснатите скандали в лечебното заведение са провокирани от междуличностни конфликти, но не изключи възможността да външна намеса.

„Ако „Лозенец“ фалира, е възможно да се направи някакво преструктуриране, което да открие пътя към застрояването на този добър и голям парк, затова е важно кой е директорът на болницата“, заяви д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

27.02 2024 в 11:28

хахах, ще ги разделите, хаха ДБ пак грабят

1017

2

IvoIvo

27.02 2024 в 10:57

Държат здраво, не пускат, много ясно :)

135

1

Far Rider

26.02 2024 в 12:25

Задунайская губерния е уникална във всяко отношение. Копирайки руския олигархичен модел на обществена и държавна структура е възможно разследването на дейността на лекарите да се прави само лекарския съюз. И както гласи една поговорка: гарван гарвану око не вади!
 
X

Да помогнем на украинските деца!