Симидчиев: COVID контролът над влизащите у нас бежанци е адекватен

OFFNews 17 март 2022 в 10:34 1350 0

Снимка Архив/БТА

На граничните ни пунктове се упражнява адекватен контрол по отношение на коронавируса и влизащите бежанци, увери в предаването "Твоят ден" на Нова нюз д-р Александър Симидчиев, пулмолог, депутат от гражданската квота на "Демократична България".

"От медицинска гледна точка е много ясно какво трябва да правим. На входа трябва да имаме филтър, дори да е само температура и въпросник, може да има и тестове, така че рисковите да бъдат отделени, а това го имаме на граничните пунктове", посочи той. 

Д-р Симидчиев съобщи за поставени под карантина украински бежанци, и предупреди, че съществува вероятност да си внесем вируса и отвън. "

"Преекспонирането на всеки проблем, бил той болест или война, не е препоръчителен, защото поляризира общността. Не бива да забравяме и преекспонираме", предупреди Симидчиев. Според него заболеваемостта от COVID настина е намаляла, но все още остава сравнително висока.

Според него петата вълна е преминала, но е важно да не се дава причина да започне нова. Той е по-скоро оптимист, че това няма да се случи, най-малкото защото идват по-топлите месеци.

Медикът подчерта, че е важно останалите ограничения и мерки да се спазват - носене на маски, спазване на дистанция.

"В момента поведението ни по отношение на пандемията е адекватно, такова трябва да бъде спрямо хората, които влизат сега от Украйна", заключи д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови