Силно мутирал вариант на COVID-19 регистрираха в Канада

OFFNews 30 август 2023 в 12:35 1071 0

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

В канадската провинция Британска Колумбия беше регистриран първият случай на заразяване със силно мутиралия подвариант BA.2.86 на варианта при човек, който не е пътувал извън провинцията, съобщи Ройтерс, като цитира здравните власти.

Лицето не е хоспитализирано, а откриването на вируса BA.2.86 не е променило риска за хората в Британска Колумбия, заявиха в съвместно изявление главният лекар на провинцията Бони Хенри и провинциалният министър на здравеопазването Ейдриън Дикс. "Не беше неочаквано подвариантът BA.2.86 да се появи в Канада и в провинцията", казаха те. "COVID-19 продължава да се разпространява в световен мащаб и вирусът продължава да се адаптира."

Подвариантът BA.2.86, открит за първи път в Дания миналия месец, носи повече от 35 мутации в ключови части на вируса в сравнение с XBB.1.5, доминиращия вариант през по-голямата част от 2023 г. Случаи са регистрирани и в САЩ, Швейцария и Израел.

От американските центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха миналата седмица, че BA.2.86 може да е по-способен да предизвика инфекция при хора, които преди това са боледували от COVID-19 или са били ваксинирани.

Според учените е важно да се следи BA.2.86, но е малко вероятно той да предизвика вълна от тежки заболявания и смърт, като се има предвид имунната защита, изградена в световен мащаб от ваксинацията и предишната инфекция.

Канадските здравни власти са отбелязали повишаване на броя на инфекциите с коронавирус през последните седмици, въпреки че активността на вируса остава сравнително ниска, съобщи канадската здравна служба в седмичен бюлетин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика