Ще се поставят ли безплатни противогрипни ваксини от днес? МЗ казва ДА, джипитата нямат такива

OFFNews 27 септември 2023 в 08:18 2159 0

Ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

Започва ли реално поставянето на платени от държавата противогрипни ваксини на хората над 65 години днес, както анонсира Министерството на здравеопазването (МЗ)? Лични лекари от София обаче алармират пред БНР, че нямат доставени ваксини и такива се очакват най-рано на 10 октомври.

Информацията от МЗ обаче отведе възрастните хора в кабинетите им. От вчера хората чакат на опашки, за да се запишат - споделя д-р Станислава Крайселска.

"Вчера говорих с представителя, който внася ваксините, каза ми оптимистично към 10 октомври да ги очаквам", допълва тя пред националното радио.

За днес е заявено и началото на имунизациите с новата ваксина срещу COVID-19 за всички желаещи, навършили 12 години. Поставя се една доза, обясни д-р Кремена Пармакова, експерт в здравното министерство:

"Всеки до момента, който е бил или не е бил ваксиниран, може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант. Условието за тези, които са предходно ваксинирани, е да са изминали три месеца от предходна доза".

Имунизацията срещу грип и COVID-19 може да стане по едно и също време, но инжекциите да се поставят на различни места. Ваксини срещу COVID-19 в София се прилагат в регионалната здравна инспекция и в лечебни заведения, сред които "Пирогов", "Софиямед" и Майчин дом, като се изисква предварително записване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки