Ще ни информират дали сме носители на хепатит С или В при кръводаряване

OFFNews 24 септември 2019 в 14:40 1245 0

Снимка Pixabay

Кръводарителите ще бъдат гарантирано информирани при установена инфекция хепатит В или хепатит С още при установяване на инфекцията, без да се изчакват действия на други субекти – РЗИ или личен лекар, което ще им даде възможност за започване на лечение в максимално ранна фаза.

Това гласи промяната, предложена от МЗ в Наредбата за условията и реда за извършване на диагностика, преработка и съхранение на кръв и кръвни съставки и качеството на кръвта от внос. 

„Изменението е важно и за системата на здравеопазването и здравното осигуряване. Осведомяването за инфекциите на по-ранен етап и по-рано започналото лечение водят в общия случай до по-ниски разходи за лечение, което намалява финансовата тежест върху НЗОК и републиканския бюджет за скъпоструващо лечение“, пише в мотивите на министъра.

По думите му единствените преки разходи, които се очаква да последват от промяната, са разходите на Националния и районните центрове по трансфузионна хематология по уведомяване на кръводарителите в рамките на финансовата и организационна структура на центровете.

„Същевременно, оповестяването на кръводарителите за положителните им резултати по отношение на маркерите на хепатит В и хепатит С на възможно най-ранен етап, ще спести на бюджета и на НЗОК многократно по-високи разходи по лечението на инфекциите и свързаните с тях заболявания, които системата понася при уведомяването на дарителите на по-късен етап, при напреднала в развитието си и нетретирана до този момент инфекция“, уточнява министърът.

Пълния текст на проекта е публикуван на страницата на здравното министерство за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови