Шефът на Пфайзер: Трета доза ваксина вероятно ще е нужна след година

OFFNews 16 април 2021 в 09:39 2255 0

Трета доза от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“/"Бионтех" вероятно ще бъде нужна година след първоначалната имунизация. След това ще се прави реваксинация на всеки 12 месеца. Това каза шефът на фармацевтичната компания „Пфайзер“ Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс.

„Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като противогрипните, при които трябва ваксиниране всяка година“, казва Бурла.

Той коментира, че коронавирусът повече прилича на инфлуенца, отколкото на полиомиелит и това ще наложи ежегодна ваксинация.

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарий е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две. След това – всяка година“, допълва Бурла.

Вариантите на вируса ще изиграят ключова роля в развитието на ваксините, смята шефът на „Пфайзер“.

За започнали клинични проучвания за трета доза от „Бионтех“ и „Пфайзер“ обявиха още през февруари. Според съобщението става дума за бустер (трета игла), както и да подобрен вариант на оригиналния препарат.

Регулаторите в Европа и САЩ предвиждат облекчени процедури за разрешение на допълнителните дози, защото те се адаптират върху вече съществуващите и одобрени ваксини.

От „Модерна“ също обявиха, че разработват бустер – трета игла, която се очаква да бъде готова до есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!