Шефът на джипитата оправда с бърнаут своя колега, крещящ на съпруга на онкоболен ''Ти не съществуваш!''

OFFNews 13 октомври 2023 в 10:42 7391 10

доц. Любомир Киров

Снимка Архив

доц. Любомир Киров

"Подобно отношение не е добро, но се случва и може да се обясни с бърнаут синдрома, който сред моите колеги е доста разпространен. Това е изключение, да не го превръщаме в правило." Така доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, коментира по БНТ клипа, в който семеен лекар крещи "Ти не съществуваш!" на съпругата на онкоболен пациент, който се нуждае от направление за ТЕЛК.

Клипът, придобил популярност в социалните мрежи, стана причина председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание проф. Костадин Ангелов да сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Българския лекарски съюз.

Съпругата на пациента, Ивелина Иванова, която го е заснела, разказва, че са получили писмо от ТЕЛК на 12 септември, че срокът на решението изтича на 1 октомври.

Съпругът ми му звънна да види дали може да запише час или кога ще бъде удобно за него да се яви в кабинета, за да говорят за това направление. Той не си вдигаше телефона. Помолих съпруга си да отиде на място. Д-р Станчев отваря вратата, съпругът ми му казва, че има писмо и му е нужно е-направление. Д-р Станчев е реагирал както във видеоклипа – изгонил го и си затворил вратата. Съпругът ми се прибира, оплака се и решихме след седмица да отидем двамата. Лекарят ни посрещна, каза да отидем да пием по кафе, докато подготви документите. След като се върнахме, в продължение на повече от 40 минути въвежда данни, но имаше някакъв проблем и ни каза да отидем след 2-3 дни, той щял да ни звънне да ни подсети. Реших да отида на 10 октомври в кабинета и целият разговор е записан с него – дори не можах да кажа за какво съм там, започна да ми се кара. Не сме го нагрубили по никакъв начин. Ако сме били досадни с ходенията си, можеше да ни обясни, да се запише час. Не знаех, че сутрин или в определени часове трябва да се записваш. Няма платформа да записваме часове, не си вдига телефона и единственият начин е да отидем на място и да чакаме, разказа Ивелина.

Тя уточни, че вече имат нов личен лекар, а по думите ѝ процедурата по издаване на е-направление за ТЕЛК е отнела 2 минути. Жената твърди, че ще заведе дело, защото подобно отношение е недопустимо.

Д-р Станчев е отказал да говори пред камера, но коментар по случая направи доц. Любомир Киров.

Всеки човек има характер и особености на характера. Подобно отношение между хора можем да видим във всяка сфера на човешката дейност не е нещо изненадващо. Не това е моделът на поведение, това е по-скоро едно изключение. Подобно отношение не е добро, но се случва. Може да се обясни с бърнаут синдрома, който сред моите колеги е доста разпространен, каза лекарят.

По думите му общопрактикуващите лекари са подложени на огромен административен товар, защото "бумащината се е превърнала електронизащина и дигитализацията не води до улеснение".

Защо, питам аз, хората трябва да бъдат стресирани с подобни писма, да се явяват с тези направления, след като срокът изтича след 3 или 4 месеца? Аз вчера също имах двама такива пациенти. Не знам как се е справила колежката във Варна, но аз отделих на всеки по половин час, защото трябва да разгледам всичко, да прочета всичко и да го направя. Една колежка сподели, че е имала 20 такива пациента. Помислете си за какъв административен товар става дума. Това отваря думата за ТЕЛК. Отдавна трябваше да се преразгледат нещата, но никой политик не иска да бърка там, защото е много чувствителна тема. Заявявам го ясно – ТЕЛК не е работа - нито административна, нито каквато и да било друга - на лекарите, които се занимават с диагностика и лечение. ТЕЛК не подпомага диагностично-лечебния процес, а води до социални придобивки. Нека лекарите, които диагностицират и лекуват, да не се занимават с ТЕЛК, да го правят колегите в тези комисии. Те да имат достъп до е-досиетата и пациентите да се явяват там. Ето едно решение на проблема, каза доц. Киров.

Случаят с д-р Иван Станчев ще бъде разгледан от Етичната лекарска комисия във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

10

Владè

13.10 2023 в 22:07

Работническоселянина тез качистфа ги няма. Той помни баба си дет ******* права , дядо си с двата вола, родителите си дето все търсят " връски" и има бесен порив за забогатяване , но бързо. Липсва му търпение дори да диша и си татуира ла@@@а по тялото от суеверие и простотия. Бие жени, псува врабчетата, ачик си криви кратуната като Бойкоборисов,гледа тъпо като славтрифунофф и като него мечтае да почисти шефа си след тоалетна , и дава два лева на тошкойорданоуците за същото.

-1974

9

Владè

13.10 2023 в 22:00

Другарю писнами, не бъди кахърен, фирмите на другарите на другаря председател ( президент) внасят антибиотоци с талк вместо антабиотик , тъй че не ще туй да те е разболяло (прости моля те ,не съм нито циничен нито зъл ). Във вноса на люкарства за място се плаща с вазелин или кръв . Запазен периметър на комунистите дето " димокрацийътъ многу им дади" ( ниновомо корнелиу) .
Отделно , от 10 пациента ( трпеливи) , 9,5 казват
- Докторе кашлям , дай ми антабиотик , да ме ОПРАВИ. Ако докторя не даде минава за гад дето "сáка пáри" .Ако даде гратис ( лично съм предлагал висококачесвени лекарства дарени от кадърни съвестни представители на марката, коментаря на бъгаря е - "Он за това ми го дава оти е без пáри и е менте"...
И пак повтарям - другарчетата с благословията на съвецките им ( руски другари) селектираха отрицателно от 44 та та до сЪга. Ризултатя - туй що пиши по горе офф(ц)нейус. Лекар е свободна професия но с декор, гордост и елегантност, сдържаност и много търпение.

3714

8

GB

13.10 2023 в 20:52

"Подобно отношение не е добро..."

Моля?! То е отвратително!!!

1000

7

cunimi cu

13.10 2023 в 18:30

Какво изобщо коментирате,какви синдроми.Боклука е искал пари.После защо бият лекарите.

5827

6

pisnamiotmutri

13.10 2023 в 14:22

Замислете се само един такъв лекар как ще лекува пациента - дали няма да го скапе допълнително.

За да си световен лидер по смърт следва и здравеопазването ти да е бърнаутнато целенасочено. Ахмет Доган и Борко Българоубиец свършиха добра работа с ДС-тата.

Аз от 5 лекаря достигнах до хронично заболяване, защото умеят само с антибиотици да лекуват, че и на сляпо - първо тестово и ако не мине ще му мислят. Това е препоръчвана практика, която в други държави забраняват със закон.

14469

5

случайно прочетох

13.10 2023 в 12:46

"Може да се обясни с бърнаут синдрома, който сред моите колеги е доста разпространен, каза лекарят."

Не, не може да се обясни с нищо друго освен простащина!
Като не му понася да работи с живи хора, да е станал патолог!!!

1000

4

DrLaxslax

13.10 2023 в 12:17

Киров, не се прави на оригинален. Човещината и възпитанието, не се влияят от професионалното прегаряне. Аз като лекар заявявам, че този "неколега" е едно нищожество, с ниско самочувствие, изкарващ наяве най-лошото от себе си на слабите и болните. Моят съвет към пациентите е да се махнат от него и никой да не стъпва в кабинета му.

-1974

3

Владè

13.10 2023 в 11:47

Да, в " белите " държави има много строги закони за насилие и агресия над медицински персонал ( лекари, парамедици, санитари, сестри, шофьори на линейка , без специален и доста строг курс не се става шофьор на линейка, да не говирим ,че над 90 процента са ДОБРОВОЛЦИ т .е. хора решили да отделят време вместо за ракийка и просташки табиети и кефове, да помагат на други хора в нужда ГРАТИС.
Само повишаването на тон или блъскане по бюро или заплахи от пациент консумират престъпление и автоматично прокурора е длъжен да отвори НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО.
Друг е въпросът , че комунистите напълниха университетите със безписмени селендури и отровиха не малко престижни професии.
Бъгарят се радваше на " бесплатно медицинско опслужване" ( ниновому) и звездна ранна смъртност. Сега пак плаче за палачите си .
Е ни мож гу спря тоз человек бъгаря. Да си гласува и да пие ракийка,биричка, да се грози с мастило под кожата( алергии, автоимунни реакции, болест, готвачи с черепи и кости по ръцете...

12182

2

sawall

13.10 2023 в 11:42

Огромен административен товар, ужасна работа. А новият личен лекар е успял да го направи за 2 мин...

Докато лекарите в България защитават колегите си на всяка цена, забравяйки, че поведението на лекаря към пациентите е жизненоважна част от това да си лекар, здравеопазването ще е кочина и никакви познания и умения (а те и там са зле, но все има нещо, ако успееш да намериш точния човек) няма да го спасят.

-240

1

редовно четящ

13.10 2023 в 11:15

Ами ако пациентът получи бърнаут, какво правим!? Ще викаме полиция ли? И ще се жалваме по медиите за насилие над лекарите?
 
X

Да помогнем на украинските деца!