Шефът на болницата в Бургас: Приемът на специалисти по здравни грижи и лекари намалява

Според д-р Бойко Миразчийски разкриването на нови болници и болнични легла трябва да се отрегулира

OFFNews 29 май 2023 в 11:41 796 0

УМБАЛ Бургас

Снимка Архив

УМБАЛ Бургас

Приемът за специалисти по здравни грижи и лекари не е увеличен, дори на моменти се намалява. Завършващите не са достатъчно, а една част от тях дори се отказват да работят в здравната сфера след дипломирането си, каза по БНР директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

"Много от тях заминават за чужбина. И сега да увеличим бройката на студентите, които се приемат, те ще се реализират след минимум 5 години", допълни той. 

Според него на първо място трябва да се отрегулира разкриването на нови болници и болнични легла, както и да се увеличи приема на студенти в тази сфера.

Той посочи, че недостигът на медицински персонал е национален проблем, на всички болници. 

"В нашата болница има около 230 лекарски места, 27 от тях не са заети. Това означава, че 1/10 от лекарските места не са заети. За сестринските места - там недостигът е още по-голям - около 1/5 от местата не са заети", каза директорът.

Това не означава по-дълги дежурства, но означава по-голямо натоварване и извънреден труд, посочи той.

По думите му при медицинските сестри средната възраст е 56-57 години. "На тях скоро ще им дойде време за пенсия", отбеляза д-р Миразчийски и добави, че по-младите много трудно издържат на това натоварване.

Средната лекарска заплата в бургаската болница е от 3500 до 4000 лв., а за медицинските сестри - 2200-2500 лв., посочи още той. Според него една от причините за недостига на персонал е именно заплащането, но основното е натовареността и отговорността. Ако имаме достатъчно персонал, тогава натовареността ще е по-малка, каза д-р Миразчийски.

14 души от пострадалите от вчерашната катастрофа с автобус са в болницата в Бургас. Състоянието им е стабилно, каза директът на лечебното заведение. По думите му всички са адекватни и контактни. Двама са в малко по-тежко състояние. Няма опасност за живота им, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови