Сертификатите за антитела са за 3 групи хора, ще важат за 3 месеца

OFFNews 10 ноември 2021 в 10:14 6898 3

Снимка БТА/Цветомир Петров

Кои са хората, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела, обясни тази сутрин вирусологът проф. Радка Аргирова.

В първата влизат хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като съзнателни граждани, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и имат антитела.

В третата група са тези, които са изкарали инфекцията "на крак" - тяхната среща с вируса е протекла без симптоми, но също имат антитела.

Сертификатът на база антитела ще важи за три месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, затова след 90 дни ще трябва отново да се тестват, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела, тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

По думите ѝ такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала преболедува коронавирусната инфекция, но няма сертификат, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

Може да се приложи трета доза дори ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това, подчерта тя.

Проф. Аргирова добави, че е възможно е да възникне нов вариант на COVID-19. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с Делта и Делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни проф. Радка Аргирова.

Сертификатът за наличие на антитела влиза в сила от утре, 11 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови