Сербезова: Засега у нас не е регистриран случай на атипичен хепатит при деца

OFFNews 03 май 2022 в 19:51 1609 0

Засега в България няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова пред бТВ.

Тя обясни, че досега са регистрирани 169 случая на болестта в 12 страни членки на ЕС.

"Етиологията на заболяването е все още неизвестна, събират се детайли по самото лечение и справяне със заболяването. Министерството на здравеопазването разпрати през регионалните здравни инспекции писма до болничните лечебни заведения как да процедират, ако се натъкнат на съмнение за такъв хепатит, а именно трябва да изпратят изследването в Националния институт по заразни и паразитни болести", добави Сербезова.

„Сагата с Националната детска болница“

Министър Сербезова заяви, че несъмнено България трябва да има детска болница и медицинската грижа трябва да започва от най-малките с цялостна концепция за детското и майчино здравеопазване, като бъдат интегрирани и нуждите на медицинските специалисти.

"Все пак трябва да има сграда. И предлагам въпроса къде да бъде построена да оставим в ръцете на специалистите по геодезия, на хората, които се занимават с това“, коментира предпазливо Сербезова.

По думите и повечето проблеми, свързани с построяването на детската болница, са били градоустройствени. "Ако процесът е от няколко етапа, беше започнато от средата. Затова ние направихме работна група, за да се заложат здрави основи", изтъкна министърът.

На въпрос дали ще се намира в двора на бившата Правителствена болница здравният министър отговори, че скоро ще бъде направен доклад от работната група, която разглежда и други места за строежа.

Сербезова е категорична, че незавършеният строеж не отговаря на изискванията за детска болница и се е обсъждало неговото събаряне, но там може да възникне проблем за околните сгради.

„За момента се обсъжда всякакви варианти“, обобщи тя.

„Революционното увеличение“ за доболнична помощ

Министър Асена Сербезова определи допълнителните 604 млн. лева, записани в анекса на Националния рамков договор, като „едно революционно увеличение“, тъй като „за първи път има такова увеличение в доболничната помощ“.

По думите й парите ще бъдат използвани за профилактика на редица социалнозначими заболявания като там увеличението е с 30%, включително профилактични дейности при деца.

„До момента профилактичните прегледи не са били обвързани с медико-диагностични дейности. Сега ние сме обвързали тези посещения при личните лекари с конкретни медико-диагностични дейности, също така увеличаваме грижата за детско и майчино здравеопазване, различни видове профилактични прегледи за бременни“, каза Сербезова.

Тя заяви още, че ще бъдат увеличени и средствата за общопрактикуващите лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови