Семейните тържества на завърнали се гурбетчии вкараха Велико Търново в червената зона

През последните няколко дни броят на ваксинираните с първа доза надвишава двойно броя на реимунизациите, съобщи доц. Ангел Кунчев

OFFNews 26 август 2021 в 15:31 6374 0

Причините за високата заболеваемост във Великотърновска област и влизането на областта в червената зона са комбинирани - туристите и завърналите се от чужбина граждани, които организират семейни тържества с много гости. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев на брифинг в областния град.

Доц. Кунчев участва в заседанието на областния кризисен щаб, където беше отчетено, че към днешна дата на базата на 14-дневен период заболелите от ковид са 361,7 на 100 хил. души население. 

Кунчев коментира данните от постъпилите в болница за лечение хора, преминали през ваксинация, които показват, че около 14-15 процента от общия брой хоспитализирани са имунизирани, процентът имунизирани в интензивните отделения е между 4-5 процента, а смъртните случаи са под три на сто. Сред тях са хора с имунен дефицит или във високи възрасти с много хронични заболявания, уточни той.

Според него няма гаранции, че Великотърновска област е постигнала пика на заболяемост и случаите ще започнат да намаляват.

Той заяви, че подкрепя мерките на областния кризисен щаб във Велико Търново за ограничаване на масовите мероприятия и засилване на контрола.

Областният управител Георги Гугучков уточни, че осем от десетте общини във Великотърновска област са излезли със становища за забрана на публични събития, очакват се решенията на общините Велико Търново и Лясковец.

Според доц. Кунчев ваксинациите трябва да са задължителни за медицинските специалисти и за работещите в социалната сфера.

Ситуацията в Търговище

Главният здравен инспектор каза още, че семейните тържества през юли и август са причината и за влизането на Търговище в червената зона, където днес е отчетен най-висок ръст заболели.

Проблем е и процентът на младите хора между 30 и 40 години, които постъпват в болниците без здравни осигуровки, със сравнително ниска здравна култура, като част от тях са в състояние, което налага незабавно кислородно лечение, посочи той.

Той посочи още, че през последните няколко дни броят на ваксинираните с първа доза надвишава двойно броя на реимунизациите. Според него това означава, че интересът към ваксинациите рязко нараства, налични са и необходимите дози.

Болниците имат проблеми с персонала за справянето с поредната ковид вълна, посочи доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че причина са неяснотите в методиката за плащане при работа с ковид. Някои от болничните заведения, които са обособили ковид отделения имат и затруднения със снабдяването с кислород и лекарства, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови