Седем суперхрани, които борят стреса

OFFNews 29 май 2023 в 09:33 1659 0

боровинки

Снимка Pixabay

Храни антистресори

Кои храни могат да помогнат в борбата със стреса? Ето седем суперхрани, между които са боровинките, сусамът и яйцата, които имат доказани резултати като анти-стресори във всекидневието ни, пише БГНЕС.

Има някои храни, които са с доказани ползи, когато става въпрос за справяне с тревожността и стреса - някои от тях вероятно вече имате в кухненския си шкаф или поне можете да намерите в близкия супермаркет.

Ето някои от доказаните суперхрани за борба със стреса, които могат да ви помогнат: 

Кимчи

На корейското ферментирало зеленчуково ястие, което обикновено се приготвя от зеле, отдавна се приписват антистресови свойства. Пълно с добри бактерии и с високо съдържание на витамини и минерали, смята се, че ферментиралите храни са особено полезни заради въздействието, което оказват върху чревния ни микробиом. 

Здравето на червата се превръща във все по-обсъждана тема в медицината, тъй като връзките между червата и цялостното ни благосъстояние се изследват все по-подробно.  Понякога наричана "връзка между ума и червата", тя се основава на идеята, че термини като "обръщане на стомаха", "свиване на червата" и "пеперуди в стомаха" не са случайни - когато се чувстваме стресирани или тревожни, често можем да получим болки в стомаха или да загубим апетит.

Яйца

Яйцата имат любовно-омразна връзка с диетолозите. Един ден те са твърде мазни, а на следващия са пълни с витамини и минерали, които могат да помогнат за здравословна реакция на стрес.

Един от ключовите играчи, съдържащ се в яйцата, е холинът. Въпреки че технически не е витамин или минерал, той е хранително вещество, което обикновено се групира с витамин В комплекс. От решаващо значение е, че холинът регулира телесните функции, включително комуникацията между невроните и цялостното здраве на мозъка.

Артишок

Подобно на кимчито, при артишока става въпрос за високо съдържание на фибри и пребиотици, които поддържат здравето на червата. Забележителните пребиотици, които се съдържат в тези многогодишни растения, са фруктоолигозахариди (късмет с произношението), както и калий и магнезий, за които е известно, че се борят с умората - а когато се чувстваме малко по-енергични, често ни е полесно да се справяме с нещата.

Стриди

Стридите, заедно с други ракообразни като мидите, са богати на аминокиселини като таурин. Освен че помага за укрепване на имунната ни система, тауринът играе важна роля за нервната ни система и подпомага производството на невротрансмитери - по-специално на допамин.

Някои проучвания сочат, че тауринът може да има антидепресивно действие. В едно от тях се обяснява: "Установено е, че тауринът потиска намаляването на консумацията на захароза и предотвратява дефицита на пространствена памет и тревожност, което предполага превантивен ефект на таурина върху депресивноподобното поведение".

Тахан

Все още по темата за аминокиселините, таханът е паста от Близкия изток, направена от сусамови семена. Малките семенца, които често се срещат поръсени върху багета или в азиатската кухня, са пълни с аминокиселината L- триптофан.

Според едно проучване, което разглежда ефекта от диета с високо съдържание на триптофан върху млади хора, аминокиселината "е прекурсор на синтеза на серотонин". Това по същество означава, че триптофанът подпомага основно производството на серотонин, който модулира важни поведенчески процеси като настроението и комплекса за  възнаграждение.

Сладки картофи

Сладките картофи са богат на хранителни вещества източник на въглехидрати, които могат да помогнат за поддържане на нивата на кортизол. Кортизолът е хормонът на стреса и може да се повиши, когато се чувстваме под напрежение. Сладките картофи също така са пълни с витамин С и калий, които също могат да помогнат за регулиране на реакцията ни на стрес.

Боровинки

Това не би било здравен списък без появата на любимите на всички ни плодове за закуска. Боровинките могат да се похвалят с множество ползи за здравето - от противостареене до борба с рака. Благодарение на високото съдържание на флавоноидни и антиоксиданти те са известни и с противовъзпалителните си свойства.

През 2017 г. едно проучване специално анализира връзката между храните с високо съдържание на флавоноиди и риска от развитие на депресия. Заключението е, че изглежда има връзка между консумацията на антиоксиданти и подобряването на настроението ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови