Създават списък с критичните лекарства в ЕС

OFFNews 07 ноември 2023 в 20:09 1000 0

Хинков

Снимка БТА

Стела Кириакиду и Христо Хинков

Списък с критичните лекарства в целия Европейски съюз ще бъде създаден до края на годината, а в началото на следващата ще бъде изграден и механизъм за солидарност на доброволни начала. Чрез него държавите членки ще могат да преразпределят препарати, когато има недостиг.

Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду на среща със здравния министър Христо Хинков, цитирана от БНТ.

"Забраната за износ на лекарства не е най-доброто решение, това се обединихме с комисар Кириакиду. Това е временно решение. Възможно за най-кратък срок. България ще се присъедини към този механизъм за обмяна на лекарства при нужда, когато те липсват в съответната страна", каза здравният министър Христо Хинков.

"Излизаме с това предложение за фармацевтична реформа с цел да се създаде единен пазар за лекарствата в ЕС. Гарантираме, че за европейските граждани има ефективни и безопасни лекарства. Но също така имаме нужда да гарантираме, че всички пациенти и граждани, без значение къде в Европейския съюз живеят, имат достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства едновременно", заяви Стела Кириакиду.

Сред обсъдените теми са били лечението на онкологични заболявания и психичното здраве. Колкото до изграждането на протонен център у нас, който по думите на здравния министър е отпаднал като инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост заради бавните темпове, с които е започнат проекта, Хинков допълни, че центърът ще бъде построен с бюджетни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки