Създават национална научна мрежа на медицинските университети

OFFNews 31 юли 2019 в 15:34 1165 0

Снимка МУ Пловдив

"Предстои изграждането на национална научна мрежа на медицинските университети у нас, която ще им даде възможност да се включат в европейски научни задачи", съобщи заместник министърът на образованието Карина Ангелиева, която се включи в информационния ден на инициативата за иновативни медикаменти в Пловдив.

Тя подчерта, че е необходимо изграждането на позитивен образ на българските научни организации пред Европа. По думите й, ако академичният сектор и индустрията не се обединят, няма да има възможност за влизане в европейската мрежа.

„Българските медицински университети имат голям потенциал. През последните години виждаме, че се развиват бързо и натрупаха много добър научен капацитет. За съжаление, академичните среди от медицината не присъстват осезателно в европейските мрежи за наука и иновации. Затова смятам, че е добре да започнем да изграждаме национална”, обясни Ангелиева.

Инициативата за иновативни медикаменти е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите.

Най-голямата публично-частна инициатива в Европа оперира с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014 – 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови