Quantcast

Създателят на Nurofen подвеждал клиентите за ефекта на лекарството

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2015 в 10:12 17776 3

Фармацевтичният гигант Reckitt Benckiser получи заповед да изтегли някои видове от популярното си болкоуспокояващо Nurofen от аптеките в Австралия, след като съд постанови, че по отношение на лекарството са били направени подвеждащи твърдения, съобщиха световните агенции.

Компанията беше дадена на съд през март от австралийска организация за защита правата на потребителите по обвинението, че компанията е продавала различни видове Nurofen, за които е твърдяла, че третират различни видове болка, когато при всички активната съставка е била една и съща, пише AFP.

Федералният съд постанови, че базираната във Великобритания международна компания е била въвлечена в подвеждащо клиентите й поведение относно основната активна съставка, ибупрофен лизин 342 мг, която е една и съща за всички продукти, никой от които не третира един или друг тип болка по-добре от останалите видове Nurofen.

Той разпореди от мрежата да бъдат изтеглени Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain and Nurofen Tension Headache. Те няма да се продават в продължение на три месеца - период, през който компанията трябва да промени надписите на опаковките им.

Съдът разпореди също фирмата да плати разноските по делото и да публикува наложените корекции онлайн и във вестник.

От компанията отрекоха умишлено да са подвели клиентите си относно Nurofen,  но приеха разпорежданията на съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2015 в 23:23

Същото се отнася за препаратите за нос... :) ВСИЧКИ съдържат КСИЛОМЕТАЗОЛИН... Различни с един състав, препарати безбожно скъпи. А иначе обикновен ксилометазолин, не струва повече от 3лв... :)

15.12 2015 в 23:19

Ето за това като имам настинка взимам 2 хапчета парацетамол от 500 + 2 таблетки витамин C толкова е съдържанието на ВСИЧКИ разтворими продукти за лечение за грип... Всичко останало е рекламен трик !

15.12 2015 в 10:14

Фармацевтичната мафия е най-гнусната от всички мафии. Към тях броя и наркодилърите.