Създадоха биомаркер за ранна диагностика на Паркинсон

OFFNews 14 юли 2023 в 09:13 564 0

възрастни хора

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в списание "Сел"

Китайски учени разработиха образен биомаркер за болестта на Паркинсон, който ще помогне за диагностицирането ѝ и за разработване на лекарства, предаде Синхуа.

Болестта на Паркинсон поразява мозъка и е свързана със симптоми като тремор, забавяне на движенията и нарушения на съня, а сред застаряващото население се увеличават случаите й, казва проф. Е Къцян, който е част от научния екип.

Той добавя, че ранната диагностика и предприемането на мерки за забавяне на развитието на болестта, дори предотвратяването ѝ са основни научни предизвикателства за експертите, работещи в тази сфера.

Учените казват, че липсват маркери за откриване в мозъчните клетки на специфични патологични групи, известни като телца на Леви - важен индикатор за заболяването. Заради това диагностицирането му зависи главно от клиничните симптоми без обективни показатели, обяснява проф. Чжан Чжътао от университета в Ухан, предава БТА.

Изследователският екип е разработил съединение с малка молекула с висока селективност за телцата на Леви, което може да осигури обективна основа за ранна диагностика и има голяма научна стойност и клинично значение.

Изследването е публикувано в списание "Сел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика