САЩ: Всяка наша ваксина за COVID-19 ще се сподели с останалия свят, след като покрием нуждите си

OFFNews 10 август 2020 в 14:52 1578 0

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар заяви, че всяка американска ваксина или друго лечение на COVID-19 ще бъде справедливо споделено с останалия свят, щом нуждите на САЩ бъдат задоволени, предаде Ройтерс.

По света се разработват над 200 варианта за ваксина, като повече от 20 вече са на етап клинични изпитвания. Президентът Доналд Тръмп се зарече да има готова ваксина до края на годината, въпреки че обикновено са нужни няколко години за разработването и тестването на ваксините за безопасност и ефективност, предава БТА.

"Първият ни приоритет, естествено, е да разработим и произведем достатъчно количество безопасни и ефективни, официално одобрени ваксини и лечение за САЩ", заяви Азар, който е на посещение в Тайван.

"Очакваме обаче да имаме капацитет, щом тези нужди бъдат задоволени, да осигурим такива продукти за световната общност чрез справедливо разпределение в консултации с международната общност", добави той.

Азар каза още, че решението на САЩ да напуснат Световната здравна организация не означава, че те ще намалят приноса си към световното здравеопазване.

"САЩ винаги са давали и ще продължават да дават най-големия финансов принос за световното здравеопазване. След излизането ни от СЗО ще работим с други представители на международната общност за намиране на подходящите начини да подкрепяме двустранно и многостранно световното здравеопазване в мащабите, в които САЩ са го правили досега", заяви Азар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови