САЩ отменят изискването за COVID ваксинация на пристигащите в страната

OFFNews 09 февруари 2023 в 13:10 1669 0

ваксинация

Снимка Архив/БТА

Ваксинация срещу COVID-19

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри прекратяване на изискването повечето чуждестранни пътници, пристигащи в страната, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 - едно от малкото все още действащите ограничения за пътуване, свързани с пандемията, съобщи Ройтерс.

Законопроектът бе приет с 227 гласа "за" срещу 201 "против", като седем от демократите се присъединиха към положителния вот на републиканците. Нито един от членовете на Републиканската партия не гласува против закона.

През юни администрацията на президента Джо Байдън отмени изискването хората, пристигащи в САЩ по въздух, да представят отрицателен тест за COVID-19, но не отмени изискванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията за ваксинация за по-голямата част от чуждестранните пътници.

Белият дом съобщи във вторник, че се противопоставя на законопроекта, като заяви, че изискването за ваксина е "позволило на хората по света да се съберат отново със своите близки, като същевременно е намалило разпространението на COVID-19 и бремето на вирусната инфекция върху здравната система на САЩ".

Все още не е ясно дали Сената на Конгреса на САЩ ще преразгледа законопроекта.

Белият дом планира да обяви на 11 май края на извънредната ситуация за общественото здравеопазване, свързана с COVID-19. "С наближаването на края на извънредната ситуация в областта на общественото здравеопазване администрацията ще преразгледа всички съответни политики, включително и тази", се казва в изявление на Вашингтон, касаещо изискването за ваксини за пристигащите в страната пътници.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че ваксините продължават да бъдат най-важният инструмент в борбата срещу COVID-19 и препоръчва всички пътуващи да се ваксинират.

"Нуждата от това изискване отдавна е отминала и ние оценяваме двупартийните действия на Камарата на представителите на САЩ за прекратяване на тази остаряла политика... САЩ остават единствената държава, която все още е запазила тази политика", заяви асоциацията на пътническите компании на САЩ.

Понастоящем пълнолетните посетители на Съединените щати, които не са граждани или постоянно пребиваващи в страната, трябва да покажат доказателство за ваксинация, преди да се качат на самолета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови