Самолет на НАТО докара 568 000 маски от Китай

OFFNews Последна промяна на 17 април 2020 в 08:01 3007 0

Капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили приземи самолета С-17 „Глоубмастър“

Самолет на НАТО докара през нощта 568 000 маски KN95 в обем от 166,13 куб. м от Китай. За доставката се договориха премиерите на България и на Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март, а транспортът е със съдействието на НАТО.

Това е първата пратка от медицинските материалите закупени от правителството, тя беше посрещната от министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на летище „София“.

На борда на самолета има и дарение от китайската страна с медицински и предпазни материали с обем от 50,19 куб. м, което включва предпазни маски, ръкавици и калцуни.

Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

Самолетът е използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО,

Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състои от 14 военни - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 „Глоубмастър“ на пистата на летище „София“.

Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19.

В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „Партньорство за мир“ (Финландия и Швеция). SAC се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 „Глоубмастър“, базирани в авиобаза „Папа” в Унгария. България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии.

България, чрез посолството ни в Пекин, пое разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета.

Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови