Само България и Румъния в ЕС без система за проследяване на фалшифицирани лекарства

OFFNews 01 август 2019 в 10:26 2492 0

Снимка Pixabay

Само България и Румъния все още не са въвели европейската система за проследяване на фалшифицираните лекарства. Във всички останали страни-членки на ЕС аптеките са верифицирани над 95%. Това каза за националното радио Деян Денев – председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

По думите на Денев в последните седмици има по-интензивен интерес към свързването от страна на аптеките.  Според него през септември забавянето ще бъде окончателно преодоляно.

Той прогнозира, че не всички аптеки у нас ще успеят да се включат, тъй като това е непосилно за по-малките, които имат символични доходи. Те са с различна организация на работа, но са важни от социална гледна точка. Има и аптеки, които вече са затворили.

„Борим се да има аптеки в малките населени места, от друга страна ги унищожаваме с подобни актове“, допълни той.

В отговор на депутатски въпрос вчера, здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че 35% от аптеките все още не са свързани в системата за верификация. На 9 август изтича шестмесечният гратисен период за присъединяването към системата, която функционира в Европа от началото на февруари тази година.

Към момента присъединените към системата аптеки са близо 2200. Така 95 % от общо 2300 работещи с НЗОК аптеки и 65% от общия брой аптеки в страната са включени в системата за верификация. Министърът обясни, че властите нямат право да затворят аптека, която не се е присъединила, но очакванията на министерството са постепенно всички да се включат. 

По време на гратисния период, който изтича, аптеките трябва да се оборудват с четци за сканиране на новите кодове и да адаптират софтуера си. Новите опаковки са снабдени със защитен 2D код.

По думите на Ананиев между 1 и 4% от лекарствата в Европа са фалшифицирани, а у нас процентът е много по-висок, въпреки че няма официална статистика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!